Sadece Yarımada’da yaşayan değil İzmir’in diğer ilçelerinde yaşayan hastaların da üstün hizmet kalitesi nedeniyle tercih ettiği Urla Devlet Hastanesi, geçtiğimiz günlerde bir dizi şaşkınlığa neden oldu.
Gördüğü yoğun ilgi nedeniyle otopark sıkıntısı ile sürekli gündeme gelen hastaneye engelli kardeşimin rutin muayenesi için gittik.
31 dönüm arsa alanında, 25.071 m2 kapalı alana sahip olan 150 kişilik yatak kapasiteli hastanede, sora sora engelli otoparkını bulduk ancak “otopark” diyebilmek için noter gerekli.
Hastane etrafında ulaşımı sağlayan bölünmüş yolun tek şeridinde, kaynakla sabitlenmiş tantan ve rüzgâr nedeniyle ayakta duramayan plastik bariyerler arasına sıkıştırılmış, sadece 5 otomobilin tek sıra halinde park edilebildiği alanı uyduruk bir tabelayla “engelli otoparkı” diye belirlemişler.
Otoparka girebilmek için, önce hastaneyi tavaf etmek, sonrasında araçtan inerek yerdeki plastik bariyerleri kenara çekmek, aracı park ettikten sonra da yerdeki plastik bariyeri yerine koymak gerek. Yandan girişli çıkmaz sokak yani.
Otoparktan hastaneye ulaşabilmek için ise engelli koşullarına göre belirlenememiş güzergâhtan ilerleyebilmek gerek.
İşin daha vahimi çıkışta.
Çünkü engellinin otomobilini oradan çıkartabilmesi için geri geri manevra yaparak girişe ulaşması ve girişteki seremoniyi tekrarlaması şart.
Otoparktaki diğer 4 araç ise engelli aracı değildi.
“Otopark” diye belirlenen alanın, imar planlarında halen yol mu, otopark mı olduğunu bilmiyorum.
Engelli otoparkının, hastaneye ulaşımın en yakın ve bazı yeteneklerinden mahrum tüm engellilerin ulaşımını kolaylaştıracak koşullarda planlanması, “tabelayı koydum, yaptım oldu” basitliğinden uzak olması gerekir.
***
Gelelim hastanenin girişine…
Tekerlekli sandalye, sedye ile taşınan hastalar hastane ana kapı girişinde park eden araçlar ve yan tarafa imal edilmiş rampa nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.
Hastane etrafı ve içinde görme engelliler için yapılan özel yönlendirme sistemleri kısmen hastaneyi terk etmiş, yenileyen de çıkmamış.
Böylesi bir hastanede engelliye reva mı bu durum? Sizce yakışıyor mu?
Genellikle dar gelirli hastaların tercih ettiği hastanenin kantinindeki fahiş fiyatlar, başta hastane personeli olmak üzere herkesin şikâyet odağı halinde. Havaalanı fiyatlarını anımsayan vatandaşlar, çeşitli deyişlerle bu durumun denetlenmediği endişesi yaşadıklarını ifade ediyorlar.
Bu durumdan istifade edenler ise hastane etrafındaki seyyar satıcılar.
Ancak hastane içinde salına salına gezen kedi ve köpekler çok cana yakınlar. Yetersiz kalan klimalara rağmen, dışarıdaki sıcaktan hastaneye sığınan kediler çağırınca hemen gelip kendilerini sevdiriyorlar.
***
Burası bir hastane.
Hastaların şifa, derman aradıkları bir kurum.
Çeşitli hastalıklar ve ortopedik nedenlerle hastaneye müracaat eden herkes, o an için bazı yeteneklerinden mahrum kalmasından ötürü bir bakıma engellidir.
Çok başarılı personel ve hekimler nedeniyle şifa arayanların ilgi odağı olan bu kurumda T.C. Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sorumluluğuyla 5378 sayılı Engelli Hakları Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin uygulanarak fiziki koşullarının revize edilmesi, buradan duyulan memnuniyetin artmasına vesile olacaktır.