6 Şubat sabahı Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve Adana, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Adana, Hatay, Kilis ve Diyarbakır’da da şiddetli bir şekilde hissedilen deprem tüm ülkede üzüntü ve korkuya neden oldu.

Yetkililer ölü sayısını binlerle, yaralı sayısını ise on binlerle ifade ediyor.

Ya haber alınamayanların sayısı?

Manzara korkunç…

*

Ama daha da korkuncu var:

Kahramanmaraş depreminden sonra her felaketten sonra olduğu gibi genel bir dayanışma duygusu yükseldi. Bu sadece depreme karşı değil, ülkenin bütün temel sorunlarına karşı diri tutulması gereken bir güç... Ülke genelinde vatandaşlarımız olumsuz ekonomik koşullara rağmen seferberlik ilan edip kurum ve kuruluşlar aracılığıyla elindeki avucundaki kısıtlı imkânlarla battaniye ve yardım malzemeleri göndermeye çalışıyor. Gözümüzün önünde Urla Kaymakamlığı –Urla Belediyesi, Urla Kent Konseyi ve Urla esnafı ilk üç gün 8 TIR dolusu malzemeyi ve iş makinalarını afet bölgesine sevk etti. Yurt geneli binlerce…

Pandemi döneminde iyice ayyuka çıkan fırsatçılar da afet sonrası ellerini ovuşturdu. İddialara göre ilçemizde de 100TL’ye satılan tek kişilik battaniyeler deprem sonrası 300TL olmuş. Yani bütçesiyle 3 battaniye gönderebilecek bir kişinin 2 battaniyesi buharlaşmış. Diğer birçok ihtiyaç malzemelerinin de benzer durumda olduğu iddia ediliyor.

Yetkililerin bu gibi durumlarda etkisiz kaldığı, zamanında gerekli denetimlerle olayı tutanak altına alamadığı gerçeğini bir yana bırakıp, bu gibi fırsat simsarı tüccarlarla vatandaş olarak selamı – sabahı ve alışverişi kesmek lazım.

*

Geçtiğimiz yıllarda haberini yapmıştım. 2016 olsa gerek. AFAD deprem riski yüksek bölgelerdeki her mahalleye HAYAT KURTARAN DEPREM KONTEYNERLERİ koyacaktı. Olası bir afet durumunda ilk 72 saat içerisinde afet bölgesine yardım gelene kadar, afetzedelere en kısa zamanda yardım sağlamak amacıyla içerisinde destek yardım malzemeleri bulunan Deprem Konteynerleri, her mahallede belirlenen alanlara yerleştirilecekti.

Deprem Konteynerleri içerisinde jeneratör, delici ve kırıcı matkaplar, seyyar aydınlatma, kablolar, el feneri, megafon, ilk yardım çantaları, sedyeler, soğuk iklim çadırları, yangın söndürme tüpleri vb. 59 parça malzeme bulunuyor.

İlçemizde bu deprem konteynerleri henüz yok. İnşallah depremden etkilenen yerlerde vardır.

*

Türkiye’de kolay elde edilen mesleklerin başında müteahhitlik geliyor. Çünkü hiçbir şart aranmıyor. Canı isteyen parayı basıp Müteahhitlik Yetki Belgesi alabiliyor. Hatta müteahhitliğin geçicisi bile var. Toplam 500 bin civarında müteahhidimizin üçte biri geçici belgeyle iş yapıyor.

Sistemini karaya değil de rayına oturtmuş ülkelerde toplumun sağlığı, güvenliği ile ilgili mesleklerinin temel yasası var. Türkiye’de müteahhitliğin yasası yok! Yönetmeliği var.