Göre göre kanıksadığımızdan mıdır nedir bilinmez, Urla’da garip, karışık işler olmaya devam ediyor ama artık kimseden ses çıkmıyor.

Başka yerde olsa, senaryosu yazılıp sinemada kapalı gişe oynayacak komik hikâyeler, olaylar barındıran Urla’dan birkaç örnek vereyim.

Türkiye emlak piyasasında zirveyi zorlayan Urla’nın birçok mahallesi şimdiye kadar kanalizasyon ile tanışmadı.

Buna rağmen evler, arsalar 10 milyonlarla alıcı buluyor.

Bu gayrimenkulleri satın alanların ilk tepkisi ise yaklaşık bir ay sonra “aaaa burada fosseptik varmış” şeklinde olabiliyor.

Daha da garibi var.

Evlerde kanalizasyon yokken, evin tüm atığı vidanjörle evden uzaklaştırırken, İZSU faturası ile “Atık su ücreti” ödeniyor.

*-*

İzmir Büyükşehir Belediyesi Urla İskele ile Kalabak arasına ısrarla bisiklet yolu yapıyor. Daha önce de yapılmıştı, “olmamış dediler” söküldü.

Şimdi deniz tarafına tek yön bisiklet yolu yapılmış.

Nasıl?

Karayolunu daraltarak.

Vatandaşlar yol üzerinde mecburen tek yöne araçlarını park edebiliyor.

Caddede dolmuş, belediye otobüsü yolcu indirirken, araçların arkasında uzun kuyruklar oluşuyor.

Hafta sonu daha da uzun…

Bisiklet yolu, Ada Yolu’na gelindiğinde Klazomenai kazıları nedeniyle olsa gerek ortadan yok oluyor.

O güzergâhı İzmir – Urla istikametinden gelen bisikletlinin dönüş yolunda kullanabileceği bisiklet yolu yok.

Hadi, bütün bunları kabul edelim.

Peki, bisiklet yolu üzerindeki çöp konteynırları ne oluyor?

Bisikletli için tehlike yaratmıyor mu?

*-*

Bir diğer konu ise Ağaçlı Yol.

Burası her an çıkabilecek yangın tehlikesi ile karşı karşıya.

Doğa harikası manzaraya sahip bu yolda gerekli temizlik çalışmaları yapılmadığından her daim yol kenarlarında kuru çam yaprakları ve çöpler birikiyor. Sorumsuz bir vatandaşın atabileceği sigara izmariti bile hiç istenmeyecek sonuçları yaşatabilir.

O bölgede yaşayanların karşıdan karşıya geçerken bile tedirginlik yaşadığı Ağaçlı Yol’da yoğun trafik nedeniyle hafta içi bile uzun konvoylar oluşmaya başladı.

Önceki dönemlerde Ağaçlı Yola alternatif olarak batıda İskele Pazaryeri’nden başlayıp, Yıldıztepe Şehitliği önünden D300 karayoluna bağlanan yol, doğuda ise Adayolu karşısından yine D300 karayoluna yol açılmıştı.

Ancak gerekli genişletme ve düzenleme çalışmaları yapılamadığından tali yol olarak kaldı.

Ağaçlı yolun acil alternatife ihtiyacı var.

*-*

24 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile Urla Kaymakamı Murtaza Dayanç Tokat’ın Turhal ilçesine atandı. Urla’da görev yaptığı yaklaşık 2,5 yıl boyunca, çalışkanlığı ve tarafsızlığı ile dikkatleri çekip birçok kişinin hedefi haline gelen, bu zor dönemde Urla’ya önemli eserler kazandıran Kaymakam Dayanç’a Urlalı bir vatandaş olarak teşekkür ederim.

Urla’ya atanan Kaymakam Mustafa Gözlet’e de önceki kaymakamlarımızın yükselttiği hizmet çıtasını daha da ileriye taşımasını umarak görevinde başarılar dilerim.