Bilinen 2500 yıllık tarihinde, mavisinden yeşiline bereket fışkıran, bir zamanların baskın ticaret kenti Urla’da Anaksagoras’tan  Yorgo Seferis’e, Necati Cumalı’dan Tanju Okan’a kadar birçok ünlü yaşamış, Urlalılarla komşu olmuş, Urla’ya eserler bırakmıştı.

Nüfusu 2009’da 50.000’i zorlarken bu günlerde Urla aldığı çok nitelikli göçle 80.000 civarına geldi.  Dünyaca ünlü Hollywood yıldızları Brad Pitt ve Angelina Jolie’nin hayran kaldıkları bu cennette konut sahibi olması bir yana, dünyanın ve ülkemizin tanınmış iş adamları, akademisyenleri, sporcuları, siyasetçileri, senaristleri, sanatçıları da Urlalı oldu.

DİKKAT ÜNLÜ ÇIKABİLİR!

Dün Tanju Okan’ın, Neyzen Tevfik’in, Necati Cumalı’nın gezdiği Urla sokaklarında bugün, Urla’da yaşayan Ata Demirer’le, Ercan Kesal’la, Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’yla, Gönül Yazar’la karşılaşabilirsiniz. 

Sadece onlar mı?

Sinema ve tiyatro dünyasından Asuman Dabak, Nazan Kesal, Erdal Beşikçioğlu, Çağlar Ertuğrul, Mustafa Turan, Mustafa Şen, Cezmi Baskın, Meryem Uzerli, Engin Hepileri, Ferdi Sancar, Haluk Bilginer, Erol Aksoy, Serkay Tütüncü, Mine Çayıroğlu, Betül Arım, Orhan Şefik İçsel, şarkıcı Sezen Aksu, Hakan Aysev, Zeynep Bastık, Işın Karaca ve nicelerinin Urla’ya yerleştiği iddia ediliyor. Hatta Urla’da ev arayanlar arasında söz yazarı Şehrazat’ın da olduğu iddialar arasında.

PLATO İZMİR

Çeşme ve Urla ilçelerinde yapılması planlanan “Ege Turizm Merkezi Çeşme Projesi”nde film çekimi için projelendirilen Plato İzmir'in de olacağı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açıklanmıştı.

Hal böyle olunca özellikle tiyatrocuların, sinema ve dizi oyuncularının Urla’yı tercih etmeleri için bir sebepleri daha oluyor.

Bu nedenlerle yakın gelecekte Urla yeni bir Hollywood olma yolunda ilerliyor.

KAVAK YELLERİ’NDEN GÜNÜMÜZE

2007 yılında çekimleri Urla’da başlayan Kavak Yelleri adlı dizi Urla’nın tanıtımına çok büyük katkı sağlamıştı. Kavak Yelleri dizisinden sonra Urla’da onlarca dizi daha çekildi ancak konum bilgisinin yok sayıldığı senaryolarda ilçe tanıtımına katkısı yeterince olmadı.

Halen Urla sokaklarında gezinirken kendinizi bir dizi setinde bulma olasılığınız var.

Gönül istiyor ki; hazır böylesine zengin nitelik ve imkânlara sahip insanlar Urla tercihinde birleşmişken, Urla’yı ön plana çıkaracak bir sinema filmi veya TV dizisi projesinde de bir araya gelse. Urla’yı kültürel ve turistik açıdan tanıtımına katkı sağlasa, Urla’ya kalıcı bir eser bıraksa, fena mı olur?

URLA’DA KÜLTÜR SANAT KAMPÜSÜ

Bu noktada yakın zamanda aldığım örnek bir haber beni çok heyecanlandırdı.

Urla’ya eserler bırakmış Necati Cumalı, Yorgo Seferis, Neyzen Tevfik, Tanju Okan gibi değerlerimize hekim, oyuncu, yönetmen, yazar, senarist Ercan Kesal da ekleniyor. Kesal, Urla Damlar mevkiinde “bir kültür sanat kampüsü” olarak tanımladığı Urla Dam'ı inşa ediyor.

550 kişilik amfi tiyatro, workshop ve açık festival alanları, 11 odalı konuk evi, restoran içeren okul niteliğindeki proje hakkında bir programda "İleride anlatacak bir hikâyemiz olsun diye, Urla’da daha önce kasap damı olan bölgede, 7'sinden 70'ine herkesin rahatça katılacağı, kendince bilgi terekesine bir şeyleri ekleyebileceği bir yer kuruyorum” açıklamasını yapan Ercan Kesal’a Urlalılar adına şimdiden teşekkür ediyorum.