Bir Urlalı olarak; Urla’ya gelip Urlalı olamayan grupların Urla’yı ve belediyeyi kontrol etmeye çalışmalarını ibretle izliyoruz.

Köylerde dahi hemşeri komşulukları ile muhtarlık belirlenmesi üzüntü verici.

Aslında Urla göçler kenti; Girit’ten, Balkanlardan çeşitli zamanlarda gelip yerleşenler kültürlerini taşırken yaşadıkları kentleri Urla’ya getirmediler.

Rumların gittikleri coğrafyada yeni Urla kurarken Türk mübadiller geldikleri coğrafyaya uyum sağlamaya çalıştılar, tütünden bir dönem para kazansak ta bırakılan coğrafyanın ürünü olduğunu değerlendirmeliyiz, bu durum Balkanlardan, adalardan gelen Türklerin mübadeleyi olgunlukla içselleştirdiğinin göstergesi.

Hatta bu göçlerle gelenler Urla’dan gidenler için yarattıkları sevginin karşı sahilde tam karşılığını bulmanız zor olabilir.

Urla’da bir kısmı kökenleri başka illere dayalı, İzmir nüfusuna kayıtlı 26 bin kişi var. Manisa ve İstanbullular bunun onda biri kadar. Ordulu ve Çorumlular ise bin beşyüzer kişilik nüfuslarına karşın Urla’da etkin hemşeri grubu oluşturuyorlar, bu gayret Denizlili, Trabzonlu gibi gruplara yayılırsa Ege kasabası Urla’ya İstanbul ruh hali gelmiş olacaktır. Hemşericilik kozmopolit Ege Urla kültürüne zarar verirken, Urla’da başka şehirlerin yansımalarını seyrederiz.

Kaldı ki İstanbullular dernek kurmasa da çevrelerini İstanbullulaştırmada mahirler.

Urla’da yaşam kalitesi ile birlikte yaşam zorlukları da artıyor.  Topraklar değerlendikçe yaşam zorlaşıyor, tarım bitiyor, şarapçılık bu toprak fiyatlarında imkânsız olurken Urla’yı Urla yapan bağ yolu, vergi ve yönetmeliklerle eziliyor. Temel hizmeti ya alınamıyor, ya siyasi tercihlerden verilmiyor, halk pahalılık ile imtihanda, tüm bunlar olurken kayıkçıların kavgası devam ediyor.

Urla yeni yerel yönetimle yeni bir döneme başlıyor. Göçlerle gelenlerin Urla’da yarattığı gönüllü hareketini eski alışkanlıkları ile neden gönüllü iş yapıldığını anlayamayan komşularımız; imecenin bir Anadolu yaşam şekli olduğunu, dünyanın her yerinde insani değerlere sahip insanların birbiri için toplum için gönüllü olduğunu anlayacaklardır.

Çok zor bir dönem var önümüzde ama umut ve planlarımız da var.