Sevgili Urlalılar, Gazeteci Göksel Kayseri’nin ricası ve gördüğüm lüzum üzerine bundan böyle Urla’mızın istikrarlı, başarılı gazetesi Pencere Haber Gazetesi’nde fırsat buldukça sizlerle buluşacağım. Urla esnaflarına farkındalık yaratma imkânı veren gazeteci Göksel Kayseri’ye öncelikle huzurunuzda teşekkür ediyorum.
Urla Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı olarak amacım, esnaflarımız ile vatandaşlarımız arasında bir köprü olmak, hep beraber daha uyumlu, sorunların üstesinden gelebilen birbirimize saygı duyan, ülkemizde az rastlanan bir birliktelik oluşturmaktır.
Öte yandan, herkes şunu iyi bilmeli ki;
Ben bir gazeteci, köşe yazarı heveslisi değilim, tüm gazeteci ve köşe yazarlarına saygı duyuyorum.
Böyle bir girişten sonra diyorum ki; ‘Söz Esnafın’
Sizler ile ilk sohbetimizi ahilik üzerine yapacağız. Ahilik bir insan bilimidir. Her şeyde her ortamda ve her çağda denge ve düzen tutturandır. Dağıtan değil toparlayandır. Yıkan değil, yapan dünya ve ahiret dengesini tutturandır. Ülkeye, ülkenin varlığına karlılıklar, mutluluklar sağlayandır.
Esnaf ve sanatkârlar örgütünün kurucusu olan Ahi Evran 1171 yılında İran Hoy’da doğmuştur 1204 yılında Kırşehir’e gelmiştir ve ahilik teşkilatını kurmuştur.1261yılında Kırşehir’de vefat etmiştir.
Ahilik teşkilatı meslek gruplarına göre ayrılmıştır. Bugünkü esnaf odalarının yapısı da buradan gelmektedir. Ahilik eğitimi dürüst mesleki beceriler, işbaşında eğitim yöntemi uygulanmıştır. Bir diğer adı ise usta kalfa çırak eğitimidir. Çırak belli bir seviye ye geldiğinde bir tören ile kalfalığa terfi ettirilirdi. Ustasını takip edip iyi bir gözlem yapan kalfalar ise ustası tarafından yeterli görüldükleri takdirde yeni bir dükkân açma hakkını kazanır ve ustalığa geçişleri şed kuşatma adı verilen tören ile sağlanırdı.
Yukarıdaki bahsettiğim konular hiç de kolay olmazdı o dönemlerde… Ahilik eğitimi almak isteyen bir gencin meslek yaşamının ilk kademesi olan yamaklık için 10 yaş ve üstünde olması gerekmekteydi. İki yıl ücretsiz ve devamlı yamaklık yaparlardı ve tören ile çırak olurlardı. Çıraklık döneminde ustası sadece iş öğrenmesini değil ahlaklı dürüst güvenilir ve terbiyeli bir insan olmasını sağlardı, üç yıldan beş yıla kadar süren bir zamanda ustası çırağın hem mesleki hem manevi hocasıdır. Yine ustası tarafından yeterli görülürse kalfalığa yükselirlerdi. En az 1001 gün çıraklığını tamamlayan kalfa kalfalar ise usta olmaya namzet ve sermayesi olmayan ücretli işçilerdir. Kalfalar ustaları olmadığı zaman tüm işleri yürütme ile yükümlüydüler.
13. yüzyılda temelleri atılan bu esnaf zanaatkarlık felsefesi bugün hala devam etmektedir. Ancak gelişen ve değişen dünya düzenin de daha modern ve günümüze hitap edecek bir şekilde ilerlemektedir. Bu ilerlemenin bazı aksaklıklarını da görmekteyiz. Yamaklığı bırakın çırak bulamaz bir hale geliyoruz. Biz esnaf odası yöneticileri olarak önceliğimizi meslek eğitimine vererek çıraklık ve kalfalık kurslarını arttırıp, cazip hale gelmesini sağlamalıyız. Devletimiz bu konuda açmış olduğu meslek liselerinde aslında bu konuyu ciddiye alıp kanunlar ile belirlemiştir. Ancak son yıllarda hem ilçemizde hem de ülkemizin birçok yerinde meslek liselerine fazla ilgi gösterilmediğini gözlemliyoruz. Ya da belli başlı mesleklere yönelmenin olduğunu görüyoruz. İlçemizde ise özellikle sanayi sitemizde yetiştirecek ve meslek sahibi yapacak çırak bulunamaz hale geldi. Ülkemizin sorunların bir tanesi de ara eleman açığıdır. Bu açığı odalar milli eğitim ve veliler iş birliği ile ortadan kaldırabiliriz. Nasıl ahilikte 10 yaşından sonra yamaklık başlatılıyorsa 8. Sınıfta okuyan çocuklarımızın yeteneklerine göre veliler ve öğretmenleri ile hep beraber çocuklarımıza meslek edinmelerinin faydalarını hem ekonomik olarak kendilerine sağlayacağı faydayı hem de ülke ekonomisine verecekleri katkıyı anlatmamız gerekiyor. Bu konuda neler yapılabilir diye başlatmış olduğumuz projelerimiz bir sonraki yazımızda daha detaylı anlatacağım.
Yazımı AHİ EVRAN’IN bir sözü ile bitirmek isterim. “HAK İLE SABIR DİLEYİP BİZE GELEN BİZDENDİR. AKILVE AHLAK İLE ÇALIŞIP BİZİ GEÇEN BİZDENDİR.”
SİZ DEĞERLİ OKUYUCULARIN VE TÜM HALKIMIZIN 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİNİ KUTLARIM.