Bir tarım ürünü için yola çıkan Urla ; ‘’sağlıklı enginarın Türkiye’deki ismidir’’.  Enginar kiraz gibi dalından koparılıp yenmediği için Türkiye’nin en değerli gastronomi destinasyonu olan Urla için çok değerli bir üründür. 

2014 yılında yapılan İZKA projesinde Urla için yazılan plan ve beklentiler iyi tarım, enginar ve turizm temelli gelişim için Urla’ya yol göstermiş, gidilen yol Urla’ya değer katmıştır.

Urla halkı son on yılda yarattıkları ile bunu başarmıştır,  bir sonraki adıma geçmek için yeni belediye başkanını beklemektedir.

ENGİNAR FESTİVALİ

Bu sene kuvvetle muhtemel üç, dört, beş mayıs günleri yapılacak festivalin Urla’ya Urlalıya bol kazanç getirmesini diliyoruz.

Bir festivalde her şeyi belediye yapmıyor, koordine makamı oluyor, festival Urlalı kurumlara sorumluluklar veriyor. Her kurumunda bu konularda aktif rol alması bekleniyor.

Daha önce Ziraat Odası’nın ürünün olgunlaşması ile ilgili kararını almadan tarih belirleyen kayyum enginar daha olmadan festival yapmıştı. Üreticilerin enginarını satması için yapılan festivalin onların malına ihtiyaç olmadığı garip bir yapıya evirildiğini ibretle seyretmiştik.

Seçime gittiğimiz bu dönemde vekil Kaymakam, belediye başkan adaylarını; seçim sonrası hemen enginar festivalinin olacağı konusunda uyardı. Adayların bu konuda hazırlık yapması ve halkın beklentileri için festivali planlaması gerekiyor.

Enginar Festivali nasıl olmalı, belediyenin gücü bu festivale yeter mi? Maalesef belediyemizin gücü Münih’te yapılan Oktober Fest gibi dünya çapında bir organizasyona yetmiyor; biz uluslararasıyız deyince uluslararası olunmuyor.

Ayrıca Ege’de Urla, Antakya gibi Gaziantep gibi Ege’nin çoklu kültürünü yansıtan bir coğrafi nokta olsa da Kültür Bakanlığı’nda bu konuda İzmir destek alırken bu destek Urla’ya aktarılmıyor.

*

URLA ÇOK PAHALI

Artık Urla’nın en büyük derdi pahalılıktır.

Ramazanın başladığı bu dönemde tüm Müslüman kardeşlerimize hayırlı ramazanlar dilerken, halkımıza da bu pahalılığa dayanacak güç de diliyoruz.

 

Memurların İstanbul, Bodrum gibi gitmek istemediği, öğretmenlerin, polisin, jandarmanın başka şehirlere nakil istediği bir şehir oldu Urla.

Urla’da emekli çoğunluk çok zor bir dönem geçiriyor. Bu esnafa da durgunluk olarak yansıyor.

Urla’da Tüm Türkiye’nin üzerinde bir pahalılık var. Bunu tetikleyen unsurların belediye ve devlet yöneticilerce ele alınması gerekiyor.

Neden Kula’da et daha ucuzken, bir WC beş lirayken, bir çorba, yarım ekmek kokoreç altmış lirayken neden bizde bunun iki katında fazla fiyata satılıyor.

Esnaf da bu durumdan memnun değil temel alımlar, lojistik ve kiralar tüm ülkeden pahalı, Urla’da esnafta zorlanıyor,  Kiracısı, üreticisi, emeklisi, çalışanı, öğretmeni, polisi tüm urla zorlanıyor…

Pahalılık yaşamımızın en büyük derdi oldu.

Seçimlere on beş gün kala artık tüm adaylar insanı nefessiz bırakacak bir güç sarf ederken, kazanan adayı ile Urla’nın güzel insanların yaşadığı bir kente dönüşmesini diliyoruz.