“Unutmayalım bölgemiz de deprem tehlikesi altında. Eğer tedbirler alınmazsa Doğu’daki felaketi bizler de yaşarız.”

Sevgili okuyucular,

Millet olarak büyük acılar çektiğimiz bu son deprem umarım halkımızı ve özellikle devlet ve yerel yöneticileri için bir ders olur da bir daha böyle acılar çekmeyiz.

Bilim adamları ne diyor? “Gerekli tedbirlerin alınmaması, yani inşaat yapılacak arazilerin yeterince incelenmemesi ve inşaatlarda kullanılan malzemelerin kontrol edilmemesi sonucu böyle felaketleri daha çok yaşarız” diyorlar.

Demek ki inşaat ruhsatı veren kurumlar ve pek tabii malzemeden çalan müteahhitler bu felaketlerin sorumluları…

……

Bilindiği üzere dünyanın oluşumundan beri, sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin oluştuğu ve sonucundan da milyonlarca insan yok olmakta. Yurdumuz dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmakta.

Deprem Bölgeleri Haritası'nı araştırdığımızda, yurdumuzun %92'sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, nüfusumuzun %95'inin deprem tehlikesi altında yaşadığı anlaşılmakta.

…….

PEKİ, DEPREME KARŞI NASIL BİR TEDBİR ALMALIYIZ?

Bu konuda bilim adamlarının tavsiyelerine baktığımız şu önerileri sunuyorlar;

 a) Yerleşim bölgelerini titizlikle belirlemeliyiz. Kaygan ve ovalık bölgeleri tercih etmemeliyiz. Evimizi gevşek toprağa sahip meyilli yerlere yapmamalıyız.

 b) Deprem tehlikelerine karşı binalarımızı dayanıklı yapmalıyız. (Yapı Tekniğine ve İnşaat Yönetmeliğine uygun, sağlam olarak)

c) İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere bina yapılmamalıyız.

d) Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine bina yapılmamalıdır.

 e) Mevcut binaların dayanıklılıklarını arttırmalıyız.

f) Sigorta sistemine dahil olmalıyız.”

……

İZMİR KÖRFEZİ’NDE ÇOK SAYIDA YENİ FAY HATTI TESPİT EDİLDİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan bir açıklamaya göre Karaburun ve Foça açıklarında çok sayıda yeni fay hattının varlığı ortaya çıkmış. Bu nedenle Karaburun ve Urla’da ve de civar bölgelerimizde ev veya her hangi bir inşaat alırken, yeni bir inşaat yaparken bilim adamlarının bu tavsiyelerini dikkate almalıyız.

…….

BİZE DEPREM BİLİNCİ LÂZIM

Depremler belki her şeyi silip süpürür ama insanın umutlarını, sevgisini, dayanışmasını silip süpüremez. Alıp götüremez. Depremde dayanışma gösterdik. Dayanışma örneklerini yapılaşmada da kullanmalıyız.

Unutmayalım ki depremden aldığımız derslerle güçlü binalar inşa edebiliriz. Dayanıklı yapılar oluşturabiliriz. Ancak bir deprem bilincimiz yoksa mükemmel binaların içerisinde bile yıkılacak yerler buluruz. Bu arada deprem sırasında insanların nasıl davranacaklarına dair bir eylem planı olmalı. Öngörülemeyen afetlerden tedbir alarak korunabiliriz.

 Son olarak diyeceğimiz, devleti yönetenlerin, yerel belediyelerin bu konuda çok dikkatli olmaları ve gelişi güzel inşaat ruhsatı vermemeleri ve inşaatlarda eksik malzeme kullanarak kısa yoldan zengin olma peşinde koşan müteahhitlere de en ağır cezaların verilmesini sağlamalılar. Ne diyor bir atasözü; Emeksiz zengin olanın, kitapsız bilgin olanın, sermayesi din olanın rehberi Şeytandır”

KISA KISA

HAYVANLARIN ALGILAMALARI

Araştırmalara göre hayvanların algılamaları insanlara nazaran çok daha hızlı olduğu tespit edilmiş. Bu nedenle pek çok şeyi onlardan öğrenebileceğimiz iddia ediliyor.

…..

VİCDAN NEDİR?

Vicdan kalp temizliği olup, kirden pastan uzak kalabilmek olarak tarif ediliyor.

…..

RAMAZAN GELDİ HOŞ GELDİ.

Mübarek Ramazan’a kavuştuk. Bilindiği üzere Kur’an bu ayda indirilmeye başlamış. Bu nedenle Ramazan ayında yapılan bütün hayırlar, ibadetler çok değerlidir. Tüm Müslüman âleminin Ramazanını kutluyorum.

……..

GÜNÜN FIKRASI

ADAM OLMANIN YÖNTEMİ NEDİR?

Günün birinde Hoca'nın da içinde bulunduğu topluluktan birisi; “Hocam, adam olmanın yöntemi nedir?” deyince;  Hoca Efendi, adamın nefes almasına bile fırsat vermeden; “Canım, bunu bilmeyecek ne var, elbette kulaktır.” der.

Fakat, arkadaşlarının "kulaktır" cevabından pek bir şey anlamadıklarını anlayınca Hoca açıklama yapma gereğini duyar: “Bunu bilemeyecek ne var? Herhangi bir adam konuşurken onu can kulağı ile dinlemeli; bu arada kendi ağzından çıkanı da kendi kulağı duymalıdır.”

SEVDİĞİM SÖZCÜK: Her şeyin en kutsalı, iyi insandır, en kirlisi de kötü insandır.” Eflatun