“Günümüz insanlığı bir sevgisizlik girdabına kapıldı. Sevgiyi canlılardan da cansızlardan da esirger olduk. Tanrı’nın gönlümüze yerleştirdiği sevgiyi unuttuk. Kalplerimizin katılaşmasının, bencilleşip hoş görüden uzaklaşmamızın nedeni budur. Bu olumsuzlukların yegâne reçetesi, İslam’ın sevgi ve merhamet yüklü mesajına sımsıkı sarılmaktır.”

Sevgili okuyucular,

Bilindiği üzere 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’dür. Bakın bugün için düşünürler, hayvan severler ne diyor; Uygarlık göstergelerinden biri, insanın kendisi dışındaki canlılara da saygı duymasıdır. Bu nedenle, artık hayvan hakları adında özel bir hukuk oluştu. Uygar kişiler olarak yapacağımız, hukuki düzenlemelerle zorlanmaya gerek kalmaksızın, hayvanları sevmek ve onları korumak, birlikte yaşayabileceğimiz bir ortam yaratmak olacaktır.”

Uygar ve vicdan sahibi olarak Tanrı’nın bizleri yarattığı gibi hayvanları sevmek, korumak zorundayız ama çok yazık ki bu vasıflara sahip olmayanla ağzı var dili olmayan bu yaratıklara kötü davranmaktalar. Sokaklar aç, hasta, yaralı hayvanlarla dolu. Bu nedenle aklımızı başımıza toplayalım Tanrı nazarında tüm canlıların eşit sayıldığını düşünerek sahipsiz bu canlılara sahip çıkalım.

***

Dikkat ederseniz Urla sahipsiz veya sahipleri tarafından acımasızca sokaklara bırakılan can dostu hayvanlarla dolu. Bu can dostların kimileri aç, kimileri dövülüp veya vasıtaların çarpması sonucu yaralı bir vaziyette aramızda dolaşıyor. Bu insanlık namına büyük bir suç hatta İslam’a göre büyük bir günahtır.

Yasalar bu sahipsiz sokak hayvanlarından belediyeleri sorumlu tutmaktadır. Ama bazı belediyeler merhameti ve hukuksal görevlerini unutarak bu can dostlara gereken ilgiyi göstermemektedirler. Bu konuda Bornova ve Menderes belediyeleri üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiler. Şimdi bunlara Narlıdere belediyesi de katıldı.

Basın Bürosundan bana iletilen bilgiye göre Narlıdere Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, sokak hayvanlarının daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için uzman ekipleriyle çalışmalarını sürdürmeye başlamış. Aşıları, bakımları ve tedavileri düzenli olarak gerçekleştirilen Narlıdere Belediyesi can dostlar için hayvan nakil aracını bile servise koymuş.

Can dostların kendileri için çok değerli olduğunu söyleyen Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, “Narlıdere Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğümüzün çalışmalarıyla can dostlarımız için seferber oluyor; onları günümüz koşullarına uygun, insancıl ve modern yöntemlerle tedavi ediyoruz” diyor.

Bu can dostları sokak hayvanlarının daha iyi koşullarda yaşamlarına devam edebilmesi için Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü, sokak hayvanlarına yönelik düzenli olarak sağlık hizmeti verirken aşılarını, bakımlarını, tedavileri yanı sıra kısırlaştırma ve barındırma yuvaları kurma işlemlerini de gerçekleştirmeye başlamış.

Bir hayvan sever olarak başta Başkan Ali Engin olmak üzere Veteriner bölümü elemanlarını da tebrik ediyorum.

***

Ve İslam'da hayvan hakları…

Diyanet İşleri Başkanlığının tebliğlerine göre; hayvanları güçleri yetmeyen işlere koşarak yormak, dövmek, yüzlerine vurmak, işkence etmek ve aç, susuz bırakmak merhamet ölçüleri ile bağdaşmıyor. Böyle bir davranış, derdini anlatamayan canlılara zulüm oluyor. Allah’tan başka koruyucusu olmayan bu canlılara karşı merhametsiz ve acımasız davranmanın cezası da çok ağır.

Müslüman’ın kalbi, insanlara ve diğer canlılara karşı sevgi ve şefkat duyguları ile doludur. Kimseyi incitmez. İhtiyaç sahiplerine yardımda bulunur.

***

Peygamberimiz bu konuda ne buyuruyor:

“ – Merhamet edenlere Allah’ta merhamet eder. Siz yerdekilere merhamet ediniz ki göktekiler de size merhamet etsinler. ”

“-Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.”  Müslüman sadece insanlara değil, diğer canlılara da merhametle davranır, hayvanlara şefkatle muamele eder. Allah yarattığı canlılara acıyanları bağışlar, günahlarını affeder.

Sadece dinimiz değil hukuken de sadece insanların değil, hayvanların hakkına da riayet edilmesini, onlara şefkat ve merhamet gösterilmesini emreder. Hayvanlar, insanların faydalanması için yaratılmıştır. Her hayvandan yaratılışının gayesine uygun olarak yararlanmalı, onları bunun dışındaki işlerde kullanmamalıdır. Hayvanların vaktinde yedirilip içirilmesine dikkat etmeli, onları aç, susuz bırakmamalıdır.

Hayvanları güçleri yetmeyen işlere koşarak yormak, dövmek,  işkence etmek ve aç, susuz bırakmak merhamet ölçüleri ile bağdaşmaz. Böyle bir davranış, derdini anlatamayan canlılara zulümdür. Allah’tan başka koruyucusu olmayan bu canlılara karşı merhametsiz ve acımasız davranmanın ise cezası çok ağırdır. Müslüman, canlılara karşı merhametle davranırsa Allah da ona merhametle muamele eder.

Peygamberimizin şu sözlerine tekrar kulak verelim.“ Merhamet edenlere Allah da merhamet eder. Siz yeryüzündekilere merhamet ediniz ki göktekilerde size merhamet etsinler.” Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı”

SEVDİĞİM SÖZCÜK: Şiddet, kifayetsizliğin son sığınağıdır.”