Sevgili okuyucular,

3-9 Kasım tarihleri arası ORGAN BAĞIŞ HAFTA’sıdır. Ne yazık ki organ bağışının hastalar için ne kadar önemli, hayati bir ihtiyaç olduğunu nedense bir türlü millet olarak anlayamadık. Ölen bir kişinin bazı organları ölmek üzere bir hastaya aktarıldığında o hasta kişi yeniden hayata dönebilmekte ve yaşamını devam ettirebilmekte.

Unutmayalım bugün ülkemizde ve dünyada organ bağışına ihtiyaç duyan ve ölümle baş başa yaşayan on binlerce insan vardır. Bu nedenle organ bağışına önem verelim ve ölmüş olan bir insanın bazı organlarının ölmekte olan insanları yeniden yaşama kavuşturduğunun önemini kavrayalım.

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

Organ bağışı, 18 yaşından büyük bireylerin bilinçli bir şekilde ve özgür iradesiyle, organlarının bir veya birkaçını başka hastaların tedavisinde kullanılması adına bağışlanmasına denmektedir. Akli dengesi yerinde olup, 18 yaşını aşmış her birey organ bağışı yapmak amacıyla müracaatta bulunabilir.

Organ bağışı, medikal tedavi yöntemlerine rağmen fonksiyonlarını yerine getiremeyen bir organın bertaraf edilerek, aynı organın transplantasyon yöntemiyle donörden alıcıya nakledilmesine denilmektedir.

Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak bağış yapılır. Günümüzde bağışın yüzde 80’i canlı bireylerden, kalan yüzde 20’si ise kadavra vericilerden elde edilir.

KİMLER ORGAN BAĞIŞI YAPABİLİR?

18 yaşının üzerinde ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışçısı adayı olabilir. Bağışçı olmak istediğinizi beyanınızı sunduğunuz nakil ekibine sürecin başında sağlık durumunuzla ilgili detaylı bilgiler vermeniz halinde bu bilgiler ve gerekiyorsa yapılacak bazı testler ışığında iyi bir aday olup olmadığınız belirlenecektir.

Ölüm sonrası organlarınızı bağışlamak istediğinize dair vasiyette bulunduysanız, ilk olarak hangi organların tıbbi olarak bağışlanabileceğini belirlemek için bir değerlendirme yapılacaktır.

Bağış yapmış kişinin organlarının alınabilmesi için tıbbi olarak ölü sayılması gerekmektedir. Bu da beyin ölümünün gerçekleşmesi demektir. Bitkisel hayatta, makinalara bağlı yaşamını devam ettiren bireylerden organ alımı yapılamamaktadır. Beyin ölümü kararı değerlendirme ekibi tarafından verilir.