Urla ve deniz sevdalısı, ağzından “bize bir sevgi yeter” cümlesi düşmeyen Ali Rıza Duran, 29 Haziran 2023 günü Urla Çarşı Hoca Ali Camii’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Urla Yeni Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi.

Kurban Bayramı’nın ikinci günü olmasına rağmen cami avlusunu dolduran sevenleri Ali Rıza Duran’ı gözyaşları içinde sonsuzluğa uğurladı.

Ali Rıza Duran’ı son yolculuğuna uğurlayanların arasında, esnaflık yaptığı dönemden bugüne arkadaşları, komşuları, Urla’nın yaşayan hafızalarından (sağdan sola) Bakkal Erol Aydınhan, Manifaturacı Server Aydınhan, Terzi Zülfikar Ünsalan ve Tenekeci Coşkun Özalp da yer aldı.

Ali Rıza Duran kimdir?

Kurtuluş Savaşı sırasında Samsun’dan İzmir’e Mustafa Kemal Atatürk’ün seyisliğini yapan Kilizmanlı Hilmi Çavuş’un oğlu Ali Rıza Duran, öğrencilik ve gençlik yıllarında Urla Halk Eğitimi Merkezi’nde Necati Cumalı ve öğretmen ablasından şiir yazmayı öğrendi.

Urla ve Yarımada’da ahilik ilkeleriyle uzun yıllar Mermerli Çeşme ve Arasta Çarşısı’nda marangozluk yaptı, ustalar yetiştirdi. Ahilik geleneğiyle Urla Sanayi Sitesi ve Nazar İş Merkezi’nin yapımında aktif rol üstlendi.

Doğma – büyüme Urlalı Ali Rıza Duran’ın, “Bez çantanın içinden” isimli köşesinden, Demokrat Urla Gazetesi’nde, Urla İmece Dergisi’nde ve Pencere Haber Gazetesi’nde beş yüzden fazla yazısı yayınlandı.

Yıllarca yazmış olduğu şiirleri kitaplarda toplayan Ali Rıza Duran’ın 65 kitabı yayınlandı.

Şair ve yazarlığının yanında Urla Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu üyesi olarak konserler veren Ali Rıza Duran, Türk Müziği’nin efsanelerinden Tanju Okan’ın da yakın dostuydu.

Varlığı ve yazıları ile Urla belleğimizi diri tutan, şair – yazar Ali Rıza Duran’ı unutmayacağız. Yazarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, kederli ailesi ve yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Mekânı Cennet olsun.