Ankara merkezli bir firma Demircili Koyu'nda jeotermal kaynak arama projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurmuştu.

Ancak Bakanlık, Demircili Mahallesi sınırlarındaki Demircili Koyu'nun yanı başındaki arkeolojik ve doğal SİT statüsündeki alandaki gerçekleştirilmek istenen projeyi reddetmişti. İptalin ana gerekçesi ile İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görüş yazısında bölgenin birinci derece arkeolojik SİT olduğu ifade edilmişti.

RUHSAT YARGIYA TAŞINMIŞTI

Urla Altınköy Koyu’nu Koruma Derneği ve Urlalılar tarafından yargıya taşınan arama ruhsatın iptali davasında yeni bir gelişme yaşandı.

İzmir Valiliği'nin mahkemeye gönderdiği dilekçede şirkete verilen arama ruhsatının süresinin 21 Eylül 2023 tarihinde sona erdiği ve bu sürenin uzatılmayacağı ifade edildi.

AVUKAT MERCAN’DAN AÇIKLAMA

Gelişmeler hakkında açıklama yapan Altınköy Koyu’nu Koruma Derneği'nin avukatı Şehrazat Mercan "Geçtiğimiz yaz başında, bizim de ailece yaşadığımız Urla İlçesi, Yağcılar, Demircili ve Kuşçular Sahilini boydan boya kuşatan, JES için ÇED süreci başlatıldığını öğrenmiştik. Hemen bir itiraz dilekçesi hazırladık ve bölgede yaşayan yüzlerce insanımızla, CİMER'e, Bakanlığa, İzmir Valiliği'ne ve Urla Kaymakamlığı’na ulaştırdık. Hatta bir grup komşumuz, o tarihteki İzmir Valisi’ne giderek itirazlarımızı ve haklı gerekçeleri iletmişlerdi. ÇED sürecinden vazgeçildi" dedi.

Açılan dava ile ilgili bilgi veren Mercan "Ancak arama ruhsatının iptali için de yöredeki derneğimiz AKKOY ve duyarlı komşularımızla İzmir 7.İdare Mahkemesinde dava açtık. Davamızın görülmesi sırasında, İzmir Valiliği, mahkemeye verdiği cevap dilekçesinde; özetle, arama ruhsatının 21.09.2023 tarihinde sona erdiğini, süre uzatımına gidilmeyeceğini ve iptal ettiğini beyan etti. Bu JES Projesinin (ki çıkarılması düşünülen termal suyun sıcaklığının 26 derece mertebesinde olduğu göz önüne alınırsa) gerçekçi olmadığı ortadadır. Demircili Sahili'nin Zeytinler Köyü sınırından başlayıp, Seferihisar Azmak sınırına kadar dayanan çok geniş bir arazi için başka hesaplar yapılmışsa da en azından şimdilik önüne geçebilmiş olduk. Aksi takdirde, ruhsat sahasının çevrilerek girişinin engellenmesi durumunda, Urla'mızın güney sahili, fiilen kapatılmış olacaktı. Bu itirazların ilgili resmi yerlere ulaştırılmasında, İzmir Valiliği’ne bilgilendirmede, arama ruhsatının iptali davasında emeği geçen tüm Urlalı, Yağcılar, Demircili ve Kuşçularlı komşularıma teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. İyi ki varız" ifadelerini kullandı.