Omega-3 yönünden son derece zengin olan palamut, kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakır. İçerdiği yüksek protein miktarı sayesinde kas gelişimini destekleyen bir niteliği bulunur. Vücut dokularını yenileme görevi görür. İçerisinde yer alan mineraller kemik gelişimi aşamalarında etkin bir rol oynar. Palamut, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besin olduğu için kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Yüksek protein içeriği sayesinde palamut kas gelişimini destekler. Yine protein içeriği sayesinde palamut, vücut dokularının yenilenmesine yardımcı olur. Palamut balığının içeriğinde bulunan B12 vitamini, sinir sistemi sağlığını desteklerken, D vitamini kemik sağlığını güçlendirebilir. Selenyum antioksidan özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Palamut balığı; protein, A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor, demir açısından zengin bir kaynaktır. Yağlı bir balık olan palamudun omega 3 yağ asidi içeriği yüksektir.
Son olarak palamudun içerdiği omega-3 yağ asitlerinin depresyon ve anksiyete semptomlarını da azaltabildiği söylenir.
Izgara yapmak, palamut balığının kıtır kıtır dış yüzeyiyle içini mükemmel bir şekilde pişirmek için tercih edilebilir. Balığı marine ettikten sonra mangal veya ızgara tavasında pişirebilirsiniz.
Palamut pişirme yöntemlerine göre farklı kalori değerlerine sahip olur. Pişirme tekniğine göre yemeklerin yağ oranı ve içerdiği besin maddelerine bağlı olarak kalori değerleri artış gösterebilmektedir. Besin değerinin korunması ve besleyici özelliklerinin kaybolmaması adına, en uygun yöntemler buğulama, buharda pişirme teknikleri kullanılabilir. Sebze, yeşillik ve çeşitli baharatlar ile harmanlanarak, soslanarak balığı fırınladığımızda besleyici özellikleri artar, vitamin – mineral emilimi kolaylaşır, lezzet artar. Özellikle defne yaprağı, tane karabiber, kapya biber, limon, garnitür sebzeler ile balığı harmanlayarak fırınladığınızda balığın hem kolay piştiğini hem de daha lezzetli olduğunu görebilirsiniz. Bu yöntemlerle pişen balığı hafif sulu bir şekilde tüketebilir veya salatalara ekleyebilir ve hatta çorbasını bile yapabilirsiniz! Böylece palamutun sahip olduğu besin değerlerini daha da artırarak tüketmiş oluruz.
Şimdi Palamut zamanı. Şifa olsun diyelim afiyetle tüketelim...