Dinozor, ilk olarak Mezozoyik zamanda ortaya çıkan ve yaşayan tek üyeleri kuşlar olan arkozor sürüngen grubu. Dinozor adı, Grekçe "korkunç" anlamına gelen deinos ve "kertenkele" anlamına gelen sauros sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşur. Bu adın verilmesinin nedeni, geçmişte dinozorların dev kertenkeleler sanılmasıdır. Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce ortaya çıktı ve 66 milyon yıl önce kuşlar dışındaki tüm türlerinin soyu tükendi. Dinozorlar, sıcakkanlı ve soğukkanlı arası özellikler gösteren mezoterm canlılardır. Şimdiye kadar yaklaşık olarak 1.000 kadar -kuş olmayan- dinozor türünün yaşadığı belgelendi ve bugün dinozorların evrimsel olarak devamı olan kuşların 11.000 kadar türü vardır ki bu, yaşayan memelilerin tür sayısının yaklaşık iki katıdır. Dinozorların nasıl yaşadığı, ne kadar çeşitlendiği ve ekosistemdeki yerleri kadar kuş olmayan gruplarının nasıl yok olduğu da bilimsel alanı meşgul etti. Kuş olmayan dinozorları yeryüzünden silen yok oluşun aşamalı mı, yoksa yerbilimsel olarak katastrofik (ansızın) mi olduğu, şimdi bile tartışmaya açık bir konudur.

Dinozorlarla ilgili bir diğer konu da onların büyük çeşitlilik gösteren boyutlarıdır. Farklı dinozor grupları farklı metabolizma hızları ve büyüme stratejileri geliştirdi, sauropodlar devleşip ısı kaybını aza indirirken, daha küçük bedene sahip gruplar da ısı kaybını önlemek için tüy barındırmış olabilir.

En popüler dinozorlar ise;

  • T. rex olarak da bilinen Tyrannosaurus Rex, Jurassic Park filmlerinden aşina olduğumuz bir tür. T. rex’ler adlarını Yunancada “zorba kertenkele” manasına gelen Tyrannosaurus ve Latincede “kral” manasına gelen rex kelimelerinin birleşiminden alır. T. rex’lerin günümüzden 9066 milyon yıl önce Geç Kretase Dönemi’nde, Kuzeybatı Amerika’da yaşadığı tahmin ediliyor.
  • Adlarını Yunanca “tepeli kertenkele” manasına gelen Stegosaurus kelimesinden alırlar. Stegosaurus’ların, günümüzden 6866 milyon yıl önce Geç Jura Dönemi’nde, Kuzeybatı Amerika’da yaşadığı tahmin ediliyor.
  • Triceratops’lar da Jurassic Park filmlerinden aşina olduğumuz bir tür. Adlarını Yunanca “üç boynuzlu yüz” manasına gelen Triceratops kelimesinden alırlar. Triceratops’ların, günümüzden 6866 milyon yıl önce Geç Jura Dönemi’nde, Kuzey Amerika’da yaşadığı tahmin ediliyor.
  • Yine Jurassic Park filmlerinden aşina olduğumuz, sevimli gözüken ama saldırgan bir avcı olan Velociraptor’lar ile devam ediyoruz. Adlarını Latincede “hızlı gaspçı” anlamına gelen Velociraptor kelimesinden alırlar. Velociraptor’ların, günümüzden 8670 milyon yıl önce Geç Kretase Dönemi’nde Asya’da yaşadığı tahmin ediliyor.
  • Birçok filmden ve karikatürden aşina olduğumuz bir tür de Diplodocus. Adlarını kuyruklarındaki “kapalı Y” şeklindeki kemiklerden dolayı Yunancada “çift omurga” anlamına gelen Diplodocus kelimesinden alırlar. Diplodocus’ların, günümüzden 155145 milyon yıl önce Geç Jura Dönemi’nde yaşadığı düşünülüyor.
  • Bir de lider dinozorlar var ki bunlar günümüzde hala yaşamakta ve ilerleyen yaşlarına inat siyaset yapmak için direnerek halkı kendilerinden bıktırmaktadırlar... Öyle ki devlet, çoğu yasal işlem için 65 yaş üstü kişilerden günlük sağlık raporu isterken; koca ülke yönetiminin bu siyasilere bırakılması için seçmene, psikolojik baskı yapılmaktadır… Bir köşeye çekilip son günlerini neşe ile geçirmek varken, ruhlarında hissettikleri ölümün soğukluğunu, halkın yaşamına aktararak vatandaşların antidepresan kullanmaya mecbur bırakmışlardır…
  • Not: Genel bilgi https://tr.wikipedia.org/wiki/Dinozor ve https://beyinsizler.net/dinozorlarhakkinda-detayli-bilgiler-dinozorlarin-kisa-tarihi/