Her yılın 5-6 Mayıs günü Hıdrellez olarak kutlanır, çeşitli dileklerle eğlencelerle baharın gelişi kutlanır.

Hıdrellezin anlamı ve önemi ta antik çağlardan günümüze kadar gelebilen adetlerdendir.

Dünyada darda kalanların yardımcısı olarak bilinen Hızır ile Denizlerin hakimi olarak düşünülen İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve o anlamda kutlanır.

Milâdi takvime göre 6 mayıs günü, ya da eskiden kullanılmakta olan ülyen (Rumi)takvime göre de 23 Nisan tarihi Hıdrellez günüdür o nedenle baharın gelişinin başlangıcı kabul edildiğinden de baharın gelişi nedeni İle çeşitli şenliklerle kutlanır. Her toplumsal kültürün kendine göre kutlamaları vardır ve her yıl, 6 Mayıstan 7 Kasıma kadar Hızır günleri (yaz mevsimi) olarak, 8 Kasımdan 5 Mayısa kadar olan zaman dilimi de (kış mevsimi) olarak kabul edilir.

Gerek Müslüman gerekse Hıristiyan toplumu olsun hepsi için Hıdrellez bahar bayramıdır, Rum Ortodokslar 6 mayısı Aya Yorgi, Katolikler ise Aziz George günü olarak kutlarlar.

Her toplumsal inançta baharın gelişi ve bahar bayramı anlamı taşır, bizim kültürel geleneklerimizde de Hıdrellez baharın gelişi olması nedeniyle bahar bayramı şeklinde kutlanır, dilekler dilenir dualar edilir. Dilenen dilekler geceden gül ağacına asılır ertesi gün ise o dileklerin yazıldığı pusulalar sabahın ilk saatlerinde denize atılır, kısacası Hızır’dan dilenen dilekler ertesi sabah denizlerin hakimi kabul edilen İlyas’ın denizlerine atılıverir.

Geleneklerimiz ve göreneklerimizin en bilinenlerindendir Hıdrellez.

Bütün dileklerinizin kabul olması temennilerimizle, sağlıklı, sıhhatli ve güzel bir Bahar bayramı ve yaz mevsimlerimiz olsun diyorum.