Şaka maka Mart ayını geride bıraktık ve nisan ayına girdik, bu gün nisan ayının biri malum nisan bir şakalaşmalarına konu olan bir gündür bunu bilmeyen yoktur.

Güneşin sıcaklığını hissettirip gölgelerin uzamasını, güneşin balık burcuna girmesini ise eski insanlarımız ”balık kavağa çıktı” olarak söylerlermiş bu söylemler sadece bizim ülkemizde olmuyor başka ülkelerin de böylesi deyimleri ve söylemleri var. Meselâ Fransızlar Nisan ayının birinci günü için (Nisan balığı anlamında) Puasson D’Avril olarak dile getirir ve Nisan’ın girmesi ile balık burcuna da atıf yapıyorlar.

Eskiler Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır derler ya, Mart ayının yarısı yaz gibi geçişi, diğer yarısının da kazma kürek yaktıracak kadar soğuk olduğunu anlatırlarmış bizlere. Eskilerin her konuda söylemleri, uyarıları daha pek çok fazladır. İnsanlarımızın tarımsal alanlarda “Nisan ayı geldi artık bahar geldi” diye tedbir almayıp rehavete kapılmamaları için de onlara “sakının Nisan’ın beşinden, sarı öküzü ayırır eşinden” derlermiş. Malûm Milâdi yıl ile Rumi yıl arasındaki fark nedeniyle Nisan ayının ilk haftası eski Mart’ın sonuna denk geldiğinden, meradaki hayvanlarınızı “havalar nasılsa ısındı” diye akşamları tarlalarda bırakmayın, ahırlara alın. Yoksa hayvanlar soğuktan telef olurlar anlamında bu uyarıları yaparlarmış.

Eski insanlarımızın tecrübeleri, nasihatleri ve söyledikleri özlü sözler niteliğindeki uyarılarının ne kadar yerinde olduğunu anlayabiliyoruz ve hayretle onların uyarılarının bazen doğru çıktığını çoğu zaman görüyor ve anlıyoruz.

Nisan ayının 1’nci gününün ülkemiz için anlamı daha önemlidir. Zira 1 Nisan 1949 yılında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiştir, ülkemiz için anlamı büyüktür.  1.4.2023