Ülkemizdeki bankalar arasındaki promosyon yarışları hız kesmeden sürüyor. ”Emekli maaşlarını bizim bankaya taşıyanlara şu kadar promosyon verilecek, tanıdığını getirenlere kişi başı şu kadar” gibi vaatleri duymuşsunuzdur, büyük bir yarış var, uzun kuyruklarla koşuşturan emekliler var.

Bankalar aslında, “bizde kalan emeklilere şu kadar promosyon vereceğiz” yarışına girmeliler niye mi? Yıllarca o bankada emekli maaş ve işlemlerini yapanlar, başka bankalara sırf cazip paralar verilecek diye gitmesin. Verilecek cazip para için kendi bankalarından gitmesinler diye kendi mudilerini elinde tutabilmek amacı ile bunu yapmalı ki emekliler para için başka bankalara kaçmasınlar, kendi bünyesinde kalsınlar. Bunu düşünüp uygulayan bir bankaya hiç rastlamadık hepsi avcı gibi avlanmak peşindeler. Oysa ellerindeki emeklileri düşünmemekle hata ediyorlar gibi sanki.

Emekli maaşlarının çok az olması emekli vatandaşları beş kuruşu bile hesap eder hale getiriyor. Bunun içinde promosyon olarak vaat edilen paranın cazibesine kapılıp ”bir işimizi görür, ödemelerimizi yaparız bari” gibi düşüncelerle buna koşarak gidiyorlar. Hâlbuki kendi çalıştıkları banka onlara cazip bir teklif sunsa hiç bir yere gitmeyip kalmayı tercih ederler diye düşünüyorum.

Oysa bankaların ATM leri daha ulaşılabilir (hepsi çok uzak noktalarda) olarak çoğaltması, yaşlı emeklilerin evine getirip maaşlarını elden ödemesi (teknolojiyi kullanamayan yaşlılar ATM lerden para çekemiyorlar), bankaların emekli yaşlı vatandaşlara daha birçok sayılacak kolaylıklar sunarak hizmet vermesi bu güne kadar hiç düşünülmemiş, uygulanmamış oysa asıl yarış verilen hizmet olmalı.

Promosyon teklifleri bankaların kendi çıkarlarına dönük bir şeydir, bir kerelik o paraya kanıp gidenlerin aslında daha kalıcı hizmetler beklemesi gerekir ki; öyle bir hizmet vermek bankaların akıllarına gelir mi bilinmez.

Kıt maaşları ile geçim savaşı veren emeklilere “3-5 kuruş alırım, bir açığımı kapatırım” düşüncesi ile bu koşturmacaya girmeye mecbur edenlerin, acaba bu durumdan azıcık vicdani üzüntü duyuyorlar mıdır?

Maaşları en düşük seviyede olan SGK ve Bağ-Kur emeklileri “bir nebze olsun üç beş alayım sıkıntıma çözüm olmasına yardımcı olur belki” diye bu promosyon yarışlarında bir oraya bir buraya kuyruklarda çile dolduruyorlar, koşturup duruyorlar.

Bazı yerlerle ATM si bile olmayan, hatta çok uzak noktalarda olan bankalar var. Oysa her bankanın kendine ait ATM si mutlaka olmalıdır, ortak çalıştıkları başka bankalarla da iş birliği yapabilmelidirler.

ATM lerden limitli olduğundan dolayı maaşlarının tamamını bile tek seferde çekemeyen emeklilerin koşturmacaları, çileleri bitecek gibi değil…