Doğal dengenin korunması için zincirleme tedbirler olmalı ama o tedbirlere de zincirleme her kademe mutlaka uymalı ki doğayı kurtarabilelim, alınan tedbirlerle uygulamalar çelişmemeli ki doğal hayat kurulup insanlığa yüzyıllarca hayat verebilsin, en basitiyle anlatmak istersek bir yandan plastik poşet kullanımını azaltıp güya doğaya destek oluyoruz, öte yandan dünyanın çöpünü, asbestli gemilerini getirip burada riskler oluşturuyoruz ne tezat değil mi?... Daha bunun gibi bir çok yanlış uygulama örnekleri var.

Bütün dünyada küresel ısınma ve gıda kıtlığı alarm veriyor temiz hava, yeşil alanların çoğaltılması ve daha birçok şeyin yapılması isteniyor, ülkemizde ise her konuda birbiri ile çelişen bazı uygulamalar ise pes dedirtecek düzeylerde tepki topluyor.

Bilim adamları ve çevre STK olsun ülkemiz için birçok konularda uyarılarda bulunup önlemlerin acilen alınmasını belirtiyorlar.

Bazı ülkelerin çöplerini bizim ülkemiz para için alıyor ve gelen bu çöp dağlarını ayrıştırıp geri kazandıracak kapasiteler zayıf kalıyor o çöp dağlarının doğaya, yer altı sularına, havaya, insan sağlığına çok büyük zararları olması açısından son derece sakıncalı, elin gavuru kendi çöpünü niye ayrıştırmaz da ülkemize üç kuruş para verip yığar? Anlaşılamaz bir konu bu…

Son günlerde duyuyoruz, Brezilya’dan ülkemize gelip sökümü yapılacak olan Nükleer savaş gemisi Nae Sao Paulo yola çıkmış geliyormuş. Brezilya nere bura nere derler ya aynen öyle bir şey, gelecek olan geminin asbest, radyoaktif, tehlikeli ve zararlı birçok atık maddeler içeriyor oluşu bütün doğasever çevreci ve bilim insanlarını ayağa kaldırdı. Duymuşsunuzdur, tepkiler işe yarar mı bilinmez ama önceden bu geminin ikiz gemisi denen Clemenceau (klemenşo) adlı geminin yeterli tetkik analizlerin yapılmadan söküldüğünün belirtilerek bu ikinci gemiye daha fazla tepkilerin gelmesi “Ülkemiz dünyanın çöplüğü değildir” diye karşı çıkmalar ne derece caydırıcı olur artık bilemiyoruz.. Brezilya yüksek mahkemesi aldığı bir kararla gelecek olan geminin çıkmasını yasaklayarak bu gemi Müze olarak Brezilya’da kalmalıdır” kararı vermiştir ve geminin ülkesinden çıkışını yasaklamıştır.

İster ülke içinde ister ülkeler arasındaki bütün ticari ilişkilerde de titiz davranılması para için doğaya zarar verilmemesi gerekmez mi?

Yabancı kur paraların bizim paramız karşısında çok fazla olması nedeniyle bu gibi işlerini bizim ülkemize kakalayan elin gavuru ayrıca kendi doğasını kirletmeden çöplerini ve zararlı maddelerini ülkemizin başına atıyorsa, bin defa düşünmekte fayda vardır, “bunu neden yapıyorlar?” diye…

Ülkemizdeki eskimiş asbest içeren bütün donanımları kaldıralım çabaları içindeyken, bu tarz ithal zehir depolarının ülkemize saçılması ne derece doğrudur, bunun yorumunu sizlere bırakıyorum. Para her şey midir? Ülkenin geleceğini, doğasını, sağlığını risklere atmaya değer midir? Acaba…

Çevre Bakanlığı’nın bu konuya dikkatle eğilerek gerekli önlemleri alması ve bu çöplük zincirlerine bir son vermesi, ülkemize zararlı değil yararlı ticaretlere onay vermesi gerekiyor.