Son günlerde şiddet ve kavgalı olaylarda hızla yükselişler arttıkça artıyor, ülkemizin her yerinde her gün kavgasız ve olaysız günler geçmiyor diyebiliriz.

İnsanlarımız sabırsız, tahammülsüz ve hatta son derece acımasız oldular, kavga etmek, dalaşmak adeta trend oldu gibi bir şey. En ufak bir olayda adeta ortalık yangın yerine dönercesine harlıyor, magandalık modası toplumda hızla yayılmaya devam ediyor.

Duyarlı bir bakışla bakılacak olursa ülkemizdeki yaşanan birçok olay insanlık açısından son derece üzücü, ayni zamanda da düşündürücü şekilde seyrediyor. Toplumu eğitici, ıslah edici yeni yöntemler ve programların başlatılması çok elzem görünüyor zira gittikçe dibe batan görgü kuralları, adamsendecilik, bireysel hırslar ve isteklerin haddi hesabı yok ve bu durum çok iğrenç durumların yaşanmasına da vesile oluyor.

İnsan önce ailesinden aldığı terbiye, görgü ve insani değerleri ve yaşam içindeki olması gereken bütün güzellikleri öğrenir. “Aile terbiyesi” denilen şey çok önemlidir, hayatın ilk evrelerinden başlar ve toplumsal yaşamın içindeki ahenkli akışını yönlendirir ama aileden alacak terbiyeden nasibi olmayanlar ne yapsın? Onlar zaten baştan kaybetmiştir, toplumsal yapının içindeki ahengi bozan, kural kaide dinlemeyenler, hatta günümüzde magandalık olarak tabir edilenleri ise ıslah etmek, devletin görevidir ve devlet onları eğitip toplum içinde uyumlu ve güzel insan haline getirecek gerekli eğitimleri, terbiye şekillerini öğreterek bir anlamda toplumsal yapıyı “islâh” eder. Baş edemediği durumlarda ise kanunları ve yasaları devreye sokarak toplumun düzenini bozanları gereken şekilde cezalandırır…

Tek kelimeyle özetlersek; günümüzde ”toplum yapımız ve ahlaki değerlerimiz dibe batmış durumdadır” acil iyileştirici tedavi edici çalışmaların yapılması gerekiyor….

Öyle “saldım çayıra Mevla’m kayıra” yahut ta, ”köpeksiz köyü bulan değneksiz geziyor” durumları olamaz ve “herkesin s…yere helâ yapılmaz” sözlerimizden de anlaşılacağı üzere toplumsal düzenin ve yasal prosedürlerin gerekenleri mutlaka yapılmalıdır ki bu başıbozuk gidişata dur denilebilsin…