“Milletçe tarihi değerlerimizin üstüne limon sıkmakta üstüne yok” denilebilecek bir kararla Çeşmealtı’ndaki Ali Fehmi Efendi Karakolu’nun aktif karakol olarak faaliyetine son verilerek, o koskoca bina iki memurla idare edilecek şekilde pasif hizmet yeri olarak değiştirilmiştir. İlgili ilgisizlerden hiç kimse de “bunu niye-niçin yapıyoruz?” demediği için de karakolumuz yıllardır atıl bir görev yeridir maalesef. O binanın iç yapısı da oldukça geniştir ve şimdiki iki birim de dahil orada aktif karakol da görevini rahatlıkla yapabilir. İnsanların büyük çoğunluğu oradaki binadaki hizmetin tekrar eskisi gibi aktif karakol olmasını istiyorlar. Bu konuda çok fazla imzalar da toplandı, açılması için Cumhurbaşkanlığı’na konu iletildi ama ilgisizlik halen devam ediyor. Oysa buradaki bütün yaşayanlar orasının tekrar eskisi gibi aktif karakol olmasını bekliyorlar.

ALİ FEHMİ EFENDİ KİMDİR?

Ali Fehmi Efendi Urla Limanı Gümrük Kapısı’nın asayiş ve güvenliğinden sorumlusu olarak 367 sicil numara ile polis memuru olarak bu bölgede görev yapmıştır.

Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz torpidoları 1914 yılında Urla Limanı’nda demirli bulunan Beyrut Yatı ile Kınalı Ada Vapurunu teslim almak istemişler. Ama bu sırada Ali Fehmi Efendi kıyıda bulduğu bir kayığa binerek alevler içindeki Beyrut Yatı’nın güvertesine çıkmış, gemide bulunan topu yerinden sökmüş ve düşman gemilerini mermi yağmuru altına almış. Sonrasında topu kurtuluş mücadelesinde düşmanlara karşı kullanmak maksadı ile karaya çıkarmaya muvaffak olmuştur. O’nun bu kahramanca davranışı sayesinde düşmana karşı mücadelede kullanılan top atışları ile düşmanlar püskürtülmüştür.

Kış aylarında eski nüfus sayımı rakamlarına göre 9 - 10 binlerde, yaz aylarında ise yazlıkçıların ve tatilcilerin gelmesiyle nüfusu 150-200 binleri aşan bu beldemizde ne hikmetse aktif karakol görevinin verilmemesi inadı sürdürülmektedir. Karakolda işi olan, imza atması gereken, şikayet edecek vatandaşları İskele’deki karakola gitmek zorunda bırakan bu kararı halkımız yanlış buluyor ve oradaki karakolun tekrar eskisi gibi aktif semt karakolu olarak vermesi isteniyor. Bu konuda toplanmış çok sayıdaki imzalar da mevcuttur ayrıca Cumhurbaşkanlığına iadeli-taahhütlü olarak yazılan ve bu durumu açıklayan detaylı bir dilekçe de yazılmış bulunmaktadır ve orasının en kısa zamanda tekrar aktif karakol olarak açılması ve halka tekrar hizmet vermesi de istenmiştir. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı’ndan olumlu bir cevap geleceği de kesindir. Karakol açılmazsa toplanmış onlarca sayfalık imzalar Cumhurbaşkanlığı’na gönderilecektir ve halkın talepleri tekrar iletilecektir.

Ayrıca buradaki karakol binasının olması hırsıza, uğursuza, gündüz vakti camı çerçeveyi indirip haraç isteyenlere de, tüm kötü niyetlilere de caydırıcı bir niteliği olacağı kesindir.

Halkın bu konudaki beklentisini yetkililer duymalıdır ve Çeşmealtı Karakolu tekrar açılarak burada hizmet yapmalıdır.

Yöremiz tatil yöresi olarak nitelendirilse de o bina tatil amaçlı değil hizmet amaçlıdır ve o binadan aktif amme (Aktif Karakol) hizmeti verilmesine öncelik verilmelidir.