Ülkemizin spor camiasında 117 yıllık asırlık çınarı diyebileceğimiz Galatasaray Spor Kulübü bu yıl kuruluşunun 117.ci yılını kutluyor. Dile kolay tam 117 yıl… 1 Ekim 1905… 1Ekim 2022…

1905 yılında kurulan Galatasaray, günümüzde varlığını devam ettiren takımlar göz önüne alındığında ilk Türk futbol takımıdır. Bu durumun doğal sonucu ise herhangi bir futbol liginde mücadele eden ilk Türk takımı olma ayrıcalığına sahiptir. Bunda, Galatasaray Lisesi gibi bir kurumun içinden çıkmasının da payı vardır.

Kısaca tarihçesini hatırlarsak;

Kökeni Osmanlı dönemine kadar uzanan Galatasaray Lisesi’nin, Galata Sarayı Hümayûn Mektebi adıyla 1481 yılında Sultan 2. Beyazıd tarafından temeli atıldı. Memlekete yöneticiler yetiştirmek amacıyla kurulan okuldaki eğitimlerin yanı sıra birçok eğitici sosyal faaliyetler ve sportif aktiviteler de yapılırmış. Okulun daha sonraları modern bir konuma gelmesi ise 1868’de Sultan Abdülaziz döneminde Mekteb-i Sultani adını almasıyla başlar.

1 Ekim 1905'te, Mekteb-i Sultani'de (bu günkü Galatasaray Lisesi) Mehmet Ata Bey'in dersi sırasında arkadaşlarıyla konuşan okulun 889 nolu öğrencisi Ali Sami Yen, bir futbol kulübü kurmaya karar verir. Asım Sonumut, Reşat Şirvani, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver ve Kamil Ulus Bey'in de ortaklığıyla; Refik Cevdet Kalpakçıoğlu asbaşkanlığında Galatasaray Terbiye-i Bedeniye Kulübü kurulur.

Bu dönemde oyunculardan her hafta birer kuruş toplanır, başkan Ali Sami Yen de futbol topuyla ilgilenirdi. Hatta domuz yağı ile temizlenen futbol topu hasar görünce; Ali Sami Yen ayakkabısının bir parçasını keserek yama yapmıştır. Cevdet Kalpakçıoğlu da formaları yıkardı.

Kulübün ilk isminin Gloria ya da Audace koyulması istenmiştir; ancak takımın oynadığı ilk maçında Rum rakibini 2-0 yenerken seyircilerin onlardan "Galata Sarayı Efendileri" diye söz etmesiyle bugünkü isim doğmuştur. Ali Sami Yen tarafından söylenen bir söz; Galatasaray Spor Kulübü'nün kuruluş ve varoluş amacını belirlemiştir: “Maksadımız İngilizler gibi toplu bir hâlde oynamak, bir renge ve bir isme mâlik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek.”

1905’den 1919 yılına kadar kulübe Ali Sami Yen başkanlık eder ama Osmanlı’nın o dönemlerinde derneklerle ilgili bir yasası olmamasından dolayı spor kulübü tescil edilememiştir.

1912 yılında Dernekler Kanunu çıkarıldığında ise kulüp yasal bir kimlik kazanmıştır. Spor Kulübünün logosunu çizen ise yine o dönemin lise 1 öğrencilerinden olan, Kara Kedi Dergisi de çıkaran Ahmet Ayetullah’tır. 1923 yılında Galatasaray Spor Kulübü’ne ait logoyu Kara Kedi dergisinde yayınlamıştır. Harf devrimi öncesine denk gelen o dönemde G ve S ye karşılık gelen Gayın ve Sin harfini kullanmıştır. Sonradan kabul edilen şimdiki logosu da 1923’teki kongrede kabul edilmiştir.

1905’de başlayan ve bu güne kadar 117 yılda kulübü günümüzde Dursun Özbek’e kadar 38 farklı başkan yönetmiştir ve bir çok başarılara imza atılmıştır. Ayrıca Ülkemizin tek Avrupa Şampiyonu spor kulübüdür.

Bütün Galatasaraylı tanıdıklarımın 117.kuruluş yıldönümü kutlu olsun.