Açılışa Çeşme, Karaburun, Konak, Seferihisar ve Urla ilçe Kaymakamları, İl Milli Eğitim Müdürü, ilçe Milli Eğitim Müdürleri, Çeşme, Karaburun, Konak, Seferihisar ve Urla ilçelerindeki liselerde eğitim gören öğrenciler, öğretmenleri, idarecileri ve veliler katıldı.

Çalıştayın sabah bölümünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından çalıştay hakkında bilgi veren İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Hatice Suna Bina, “iletişimde değişimi ve bilişimi kavrayabilmek, böylece sağlam bir geleceği şekillendirebilmek adına gençlerimizle sağlıklı iletişimi geliştirmek önem arz etmektedir. Bu bağlamda ilimizin 30 ilçesini 7 bölgeye ayırarak 7 çalıştay yapmayı planladık. Lise öğrencileriyle ebeveyn, öğretmen ve eğitim idarecilerini bir araya getirip iletişim sorunlarının konuşulacağı ve çözüm aranacağı bir çalışma başlattık. Yapılacak çalışma sonucunda ilintili gençlik profili hakkında örnekler oluşturmayı, gençliğe yönelik yapılması planlanan sosyal çalınmalara da yön verecek bir rehber hazırlamayı amaçladık. Bugün çalıştaylarımızın sonuncusunu Urla’da gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuklara hitap eden Urla Kaymakamı Murtaza Dayanç “Günümüz çağında baş döndürücü teknolojik gelişmelere hep birlikte şahit olurken, online iletişim kanalları ve sosyal medya uygulamaları artık insanların birbiriyle olan iletişim tarzını da ciddi manada etkiler hale gelmiştir. Bu kaçınılmaz gerçek karşısında geleceğimizin teminatı yeni kuşak gençlerimizin başta ebeveynleri olmak üzere öğretmenleri ve okul idarecileri ile yaşadığı, yaşayabileceği iletişim sorunlarının her iki tarafın da dinlenerek ele alınması ve ilerisi için çözüm yolları üretilebilmesi çok değerli bir çalışma olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı iletişim çalıştayı’nda öğrencilerle kürsüden sohbet eden İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in öğrencilere “nasıl gidiyor yeni eğitim öğretim yılı? Memnun musunuz?” sorusu “hayır” olarak cevaplandı. “uzun bir aradan sonra örgün öğretime geçildi, online uzaktan öğretim sona erdi. Bundan dolayı mutlu musunuz?” sorusu da “hayır” olarak yanıtlandı. “bu okulları toptan kapatsak yani okullar olmasa siz daha mı mutlu olacaksınız?” sorusu ise koro halinde “evet” olarak cevaplandı.

“İletişim insanoğlunun var olduğu andan itibaren olması gereken, doğru bir şekilde yönetilmesi ve yürütülmesi gereken bir husus” diyerek hitabını sürdüren Vali Köşger, “Belki ilk insandan bu tarafa insan sosyal bir varlık olduğu için birbiriyle karşısındaki muhatabıyla bilgi, fikir, sevgi alışverişte bulunuyor. Dolayısıyla iletişim insan olmamızın temel vasıflarından birisi. Sağlıklı iletişim yapabiliyor olmak insan olmanın temel hususlarından birisi. İlk çağlardan beri de gençlerle ilgili peşin hükümler var. Sümer tabletlerinde, Hitit çivi yazıtlarında bile “ya bu gençler çok bozuldu, gelecek nereye doğru gidiyor” diye bir endişe, bir kaygı olduğu yazıyor. Tabi bunun temelinde bir önceki kuşakla genç kuşağın arasındaki çatışma, iletişimin doğru kurulamamış olması sebebiyet veriyor. Ama ben Z kuşağından eminim.   Onların ülkemizin geleceği ile ilgili çok önemli donanımlarla geldiğini görüyorum. Bir kere çok daha ufukları açık. Bilgiye kolay erişebiliyorlar ve analiz edebiliyorlar. İkincisi daha objektifler, daha vicdanlılar, daha merhametliler.  Daha güzel bir kuşağın geldiğini hissediyorum. Ülkemizi emanet edeceğimiz kuşak daha iyi donanımlarla geliyor. Bu donanımı kazanmanın yollarından birisi sağlıklı iletişimi sağlayabilmek. Sizleri hem önceki kuşaklarla hem öğretmenlerinizle hem akranlarınızla daha iyi iletişim sağlamanıza yönelik bu program çok isabetli olmuş. Emeği geçen tüm tarafları tebrik ediyorum” dedi.  

Konuşmalar sonrası çalıştay İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Teknoloji Tasarım ve inovasyon Yönetimi Öğr. Gör. Dr. Burak Dindaroğlu'nun "Meslek Seçimi ve 21. YüzyıI Yetenekleri" konulu sunumu ile devam etti.

Öğleden sonraki bolümde belirlenen konular üzerine katılımcılar masa çalışmaları yaptılar ve çalıştay rapor sunumları ile sonlandırıldı.