Bugün, 12 Eylül 1922 Urla’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü halkımızın ve çevremizden gelen dost gruplarımızın sevgi coşkuyla kutlandı. Yetkililer tarafından hazırlanan kutlama programı kapsamında eskiden beri yaptığımız ve unutulmayan bu rahvan atlı grubunda takip ettiği, bando eşliğinde kortej yürüyüşü düzenlendi. Yediden yetmişe Urlalıların ellerinde şanlı bayrağımızla, Atatürk posterleriyle katıldığı bu kurtuluş bayramı etkinliği Cumhuriyet meydanında son buldu.

Bu yılki Urla’nın düşman işgalinden kurtuluşu bayramının etkinliğine Urla halkıyla beraber, çok sevdiğim ve Belediye Başkan v. Kaymakam Murtaza Dayanç ve eşi Damla Dayanç, Garnizon Komutanı v. Deniz Albay Yılmaz Kütükçü, Urla Cumhuriyet Başsavcısı Ali Armağan Karaca, Gaziler, Birim Müdürleri, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, STK’lar ve Urla halkı katıldı. Meydanı'ndaki tören; çelenklerin Atatürk Anıtı'na sunulmasının ardından, saygı duruşu ile İstiklal Marşımızın okunması, günün anlam ve öneminin belirten konuşmanın yapılması, şiirlerin okunması ve yöresel Halk Oyunları gösterisi ile son buldu.

Bu merasimler bizim her yıl içimizdeki acının silindiği tarihtir. Atalarımız düşman işgalinde olan Urla ve Ege bölgesinde yaşanan acı günler bize anlatırken gözyaşlarına engel olamazlardı. Sayın Kaymakamımız Murtaza Dayanç konuşurken “biz bu neslin insanları ecdadımıza layık olacağız” derken, ben çok kişinin gözlerinde yaşlar gördüm ve “ne mutlu bize, Yüce Atamızın ruhu şad olsun” dedim. Bu aşamada Urla’nın kahramanlık tarihini, kurtuluş mücadelesini anlatan Belediye Başkan v. Kaymakam Murtaza Dayanç; “Bu cennet vatanı elde tutmak, şanlı bayrağımızı gönderden indirtmemek için nice bedeller ödendiğini, nice şehitler verildiğini, Urlalıların vatan toprağını nasıl kahramanca savunduğunu görüyoruz, biliyoruz. Şimdi bizlere düşen de ecdadımıza layık olmak, birlik ve beraberlik içerisinde kardeşçe yaşayarak, çok çalışıp ülkemizi daha ilerilere taşımak, yaşananlardan ders çıkartarak tekrarına müsaade etmemektir. Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere, silah arkadaşları ve milli kahramanları ile aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi şükran ve minnetle anıyorum” dedi.

Bunun yanında içinde Urla sevdası olan bu sayın kaymakamımız “kentimize her zaman sahip çıkacağız” deyip konuşmasına şöyle devam etti;

“Ne mutlu bizlere ki Urla’mız şu anda Türkiye’nin göz bebeği, herkesin burada yaşam hayali kurduğu, her geçen değerine değer katan, kültür ve turizm kenti olma yolunda hızla ilerliyor. Birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde hep beraber, bu kadim kenti değerlerine ve dokusuna sahip çıkarak, çok daha iyi noktalara taşıyacağımıza olan inancım tamdır.” Kürsüden inen Sayın Kaymakamımız eşliğinde değerli kahramanlarımızın Ata yadigârı olan ve benimde her zaman ziyaretimi yapıp kuranlar okuduğum Yıldıztepe Şehitliği’ne gittik. Ne mutlu bir gündü yaşananların unutulmazlığı her zaman Kalbimizde yaşayacaktır. Program Yıldıztepe Şehitliği ziyareti ve okunan Kuran tilaveti ile sona erdi.

Bu benim için hayatımda yaşananların içinde en derin yeri olan bir hatıra olarak kalacaktır. Ben her zaman oturduğumuz İskele Limantepe’deki evimizin balkonundan yıldız tepe şehitliğinin al bayrağına bakar gururlanırım.

Hayatın her sayfasında bunlar vardır. Ebedi istirahatgahına teslim ettiğimiz aziz şehitlerimize hayır dualarla ziyaretimizi yaparız, bu benim için unutulmaz bir yaşam tarzı olmuştur. Evde balkonumda otururken bile Yıldıztepe al bayrağına bakar, el sallarım bunu hiçbir zaman unutmam. Çünkü bu kutsal mekan aziz şehitlerimizin vatan için verdikleri canlarının ve akıttıkları kanlarının unutulmaz  kutsal bir mekanıdır.

Bu günü yaşadığımız Urla’nın düşman işgalinden kurtuluşunun derin izleri boşluğunda gözyaşları ile ruhumuzdaki vatan aşkı ile kahraman gazilerimizin vatan sevdası ile verdikleri aziz canlarının şahitleri olarak hep ağladık, gözyaşlarımız sel oldu. Bütün gazi ve şehitlerimizin ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun diye yaptığımız hayır duaları ile yazıma son verirken gözlerimde yaş silinmedi.