Ali Ümit Yıldırım Latife Hanım Müzesi ile Urla Kent Tarihi Arşivine ciddi bağışlarda bulunmuş bir Urla Kent Konseyi üyesi, bir kolleksiyoner. Uzun yıllar İzmir tarihi üzerine çalışmış olan Ali Ümit beyle Urla isminin kökeni konusunda yıllardır yaptığı çalışmayı kayıtlara geçmesi amacıyla konuştuk.

Ali Ümit Yıldırım anlatıyor;

‘’Şehirlerin kuruluş tarihi ve isminin kökeni konusu hem şehre gelen yabancılar için hem de Urla’da yaşayanlar için merak konusu olmaktadır. Urla kelimesinin etimolojisini, nereden geldiğini araştırmaya başladım. Urla’nın isminin nereden geldiği ve anlamı ile ilgili birçok açıklama vardır. Ağırlıkla Yunanlı yazarlar ve Urla ile ilgili kitap yazan yazarlarımız Urla Helence (Rumca) Vourla kelimesinden geldiği Türkçe anlamını deniz kenarlarında, kumluk arazi ile dere kenarlarında, sulak arazide yetişen sazlık bir bitkiden, kamıştan geldiği; ifade edilmiştir. Bazı yazarlarda Urla'nın kral isminden geldiğini belirtmişlerdir.

Urla kelimesinin İtalyanca da manası haykırış, çığlık olarak ifade edilmiştir. Helencede Klazo fiilinde olduğu gibi İtalyancada Urla uçan kuğuların, uçan kazların havada çıkardıkları çığlıklar, haykırışları ifade etmektedir. Marcus Avrelius M.Ö. 129’da Klazomenai'nin de içinde bulunduğu İonia devletleri, Aiolis, Lydio, Maysia, Karia, Phrygia kapsayan bölgede Roma’nın Asya Eyaleti’ni kurduğunu ve on binlerce Romalı vatandaşın Batı Anadolu kıyılarına yerleşmek üzere göç ettiğini, bu arada Klazomenai'ye gelen Romalı vatandaşların şehrin isminin Latince karşılığı olan Urla ismini kullandıklarını yaptığım çalışma neticesi değerlendirmekteyim. Urla kelimesinin İtalyancada yalın hali Urlo, erkek hali Urli, dişi hali Urla’dır. Urla Yarımadası’nın yeryüzü orman ve deniz güzelliği ile havasının, ikliminin ılıman oluşu güzel bayana benzetildiğinden kelimenin dişi hali olan Urla alınmıştır.‘’

Urla’nın tarih gönüllüleri, sanatçıları yerel olarak birçok çalışma ve eserleri ile Urla’ya katkı sunmaya devam ediyor, bu etkinliklerin özellikle belediye hizmetlerini verenler tarafından teşvik edici olması gerekiyor.