Urla Kent Konseyi Binası’nda yapılan açıklamada İzmir Kent Konseyleri Kadın Meclisleri Birliği Dönem Sözcüsü Banu Ufacık imzalı basın açıklamasını okuyan Göçük, konu hakkında başlatılan imza kampanyasının 16 Aralık 2022 günü 11.00 – 13.00 saatlerinde Urla Pazaryeri’nde süreceğini hatırlatarak destek istedi.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

BASINA VE KAMUOYUNA

6 yaşında gelinlik giydirilerek dini nikâhla 29 yaşındaki İsmail Ağa tarikatının müridi ile evlendirilen ve sistematik biçimde 21 yaşına kadar 15 yıl boyunca istismara maruz bırakılan çocuğun babası ve tarikat lideri olan Yusuf Ziya Gümüşel ve tüm ailenin onayı ile çocukluğu boyunca 'oyun' denilerek başta cinsel olmak üzere her türlü istismara maruz bırakıldığı bu süreçte, bir doktorun fark edip ihbar etmesi ve yapılan soruşturma gereği yaş tespiti sırasında yaşı büyük başka birinin muayene edilmesi sağlanarak, suçun üstü örtüldüğü, eğitim çağında okulda arkadaşları ile olması gerekirken tüm ailenin ve çevresinin göz yumması ile istismarcısıyla yıllarca bir arada yaşatıldı. Tarikatların karanlığına terk edilen kız çocuğuna yaşatılanlara karşı gereğinin yapılmasını istiyoruz.

Çocuk cinsel istismarını evlilik kisvesi altında meşrulaştırma çabası münferit veya yeni bir olgu değildir. Bu durum ülkemizde bazı çevreler tarafından uzun süredir çeşitli şekillerde teşvik ediliyor. Bu gelinen noktada, kadın düşmanı söylemler ve politikalar yaşananları teşvik ederek şiddet ve istismara onay veriyor. Şiddeti ortadan kaldırmayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkılması, yasaların doğru ve yerinde uygulanmamaları, toplumsal cinsiyet eşitsizliği çalışmalarının karşısında durulduğu, çocukları cinsel istismar ve sömürüden korumayı amaçlayan Lanzorete Sözleşmesi’ni hedef alanlar, yarattığınız karanlık bir gün sona erecektir.

9 yaşında kız çocukları ile evlenilebilir fetvası verenler, küçüğün rızası vardır, bir kereden bir şey olmaz diyen bakanlar, birkaç oy uğruna cemaat ve tarikatlara ses çıkarmayanlar bu işin tam da ortasında ve destekleyicisidir. Hükümeti, muhalefeti, yargıyı, meslek odaları, sendikaları, Demokratik Kitle Örgütlerini ülkenin geleceği, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, istismarın önlenmesi için göreve davet ediyoruz.

Banu Ufacık

Dönem Sözcüsü

İzmir Kent Konseyleri Kadın Meclisleri Birliği