Yöre halkının “Oyuk” dediği bostan korkulukları, festival nedeniyle mahallenin köşe başlarına, otobüs duraklarına, elektrik direklerine ve ağaç gövdelerine oyuklar asıldı.

Urla'nın Barbaros Mahallesi’nde köylülerin kaybolmaya yüz tutan kültürlerini yeniden canlandırmayı amaçlayan ve 3 gün sürecek olan Barbaros Oyuk Festivali İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nilay Kökkılınç, İYİ Parti Urla İlçe Başkanı Yüksel Bıyık, CHP Urla kadın Kolları Başkanı ve Belediye Meclisi üyesi Deniz Ulçay, İBB Yerel Hizmetler Müdürü Yener Kırmızı, muhtarlar ve Urlalıların katıldığı 'Korkuluk Yürüyüşü' ile başladı.

Köy meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festivalde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nilay Kökkılınç, yerel adı ile “oyuk” olarak adlandırılan korkulukların festivalin simgesi olması çok değerli olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında, “tüm dünyada gıda krizinin giderek daha da yüksek sesle dillendirildiği, gıdaya hele ki doğal ve temiz gıdaya ulaşmanın giderek güçleştiği günümüzde, tarla korkulukları bu anlamda aynı zamanda bir farkındalık oluşturmakta. Barbaros’ta İBB olarak üretimine çok önem verdiğimiz ata tohumu karakılçık buğdayı, susam, coğrafi işaretli kavun gibi değerli ürünler yetişiyor. Üretilen ürünlere örneğin susamın tahin, kavunun sirke olması gibi artı değerler katılarak pazarlara sunulması da yine Barbaros köylülerine yol arkadaşlığımızın güzel sonuçlarından biri. Tarlaları ekerek, biçerek iş sahibi yapacağımız korkulukları el emeği, göz nuru ile üreten, tezgâhlarda bize sağlıklı doğal ürünler hazırlayan kadınlara özellikle teşekkür ediyorum. Sanata verdikleri değerle, sergilerle, seminerlerle, atölyelerle Barbaros Oyuk Festivali’ni kaçırılmaması gereken çok zengin bir içeriğe kavuşturan festival komitesine ve tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.         

YARIŞMA, SERGİ, EĞLENCE

Üç gün sürecek ve 21 Ağustos Pazar akşamı sona erecek festival kapsamında resim, fotoğraf ve el emeği çeyizler sergilenecek. Ayrıca korkuluklar, “Yılın en güzel oyuğu” seçilmek için birbiriyle yarışacak. Kurulacak olan çocuk atölyeleri ile çocuklar eğlenceli vakit geçirecek. Gelin ve Damat Yürüyüşünün de gerçekleşeceği festival de Dans Eden Oyuk gösterimi vatandaşlara sunulacak.