Kırmayalım başkanımızı yapalım haberini:
İzmir’in Urla ilçesinde 10 çiftçi, 8 traktörün katılımıyla Dünya Çiftçiler Günü kutlandı.
Kutlamaya Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, S.S. Urla Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İsmet Erak, Urla Şoförler Odası Başkanı Günay Öz, PTT Müdürü Mehmet Ali Fırat, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan ve Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan’ın konuşmalarından sonra anı fotoğrafı çekilmesiyle kutlamalar sona erdi.
Oysa eskiden 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü böyle mi kutlanırdı?
Yüzlerce çiftçinin katıldığı, üreticiye moral ve motivasyon veren ürün yarışmalı, vatandaşlara yarışmaya katılan ürünlerin satıldığı, konserli, eğlenceli, çiftçinin derdine tercüman olunduğu 14 Mayıs’lardan sonra bu seneki her Salı Urla Meydanı’na kurulan pazardan bile sönüktü, çünkü daha az üretici tezgâh açmıştı.
Arşiv unutmaz, hatırlatalım 2013’ü.
Urla - 14.05.2013 – Dünya Çiftçiler Günü 11. Kez İzmir’in Urla İlçesinde Urla Kaymakamlığı, Urla Belediyesi ve Urla Ziraat Odası’nın katkılarıyla Urla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
Dünya Çiftçiler Günü etkinlikleri kapsamında sebze, meyve, yemek, büyük ve küçükbaş hayvan kategorilerinde yarışma düzenlendi. Dereceye girenlere altın, gübre ve yem ödülleri verildi.
Urlalı vatandaşlar yarışmaya katılan ürünlerle poşetlerini doldurdular. Etkinliklere İzmir Pop Orkestrası verdiği konserle renk kattı.
Kutlamalara CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Urla Kaymakamlığı’na vekâleten Seferihisar Kaymakamı Şakir Erden, Urla Belediye Başkan Vekili Mehmet Bilgin, Urla Emniyet Müdürü Fatih Ulukaya, Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sezgin Bilge, siyasi parti, dernek, oda ve banka temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Sofralarımıza gelen nimetlerin nasıl ve ne koşullarda üretildiğini bilmemiz gerektiğini ve bu farkındalığın kazanılması amacıyla Dünya Çiftçiler Günü kutlamalarının düzenlendiğini belirten Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç, dünyanın en pahalı elektrik mazot ve suyu ile üretim yapıldığını belirtti. Organik - doğal üretimin insan sağlığı için en uygun besinleri sağladığını belirten Kılınç, özellikle Urla’da doğal üretime devam edildiğini söyledi. Bu üretimlerin devamının sağlanabilmesi için gereken desteklemelerin artmasının önemine dikkat çekti.
Kılınç konuşmasının devamında “Dünya Çiftçiler Günü kutlamaları 1946 yılında uluslararası tarım üreticileri federasyonunun kuruluş günü olarak benimsenmiştir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği bu kuruluşun üyesidir. Bu nedenle hem dünyada hem de ülkemizde çiftçiler günü 14 Mayıs’ta kutlanmaktadır.
Bugün de beslenmemizsin ana maddesi olan ürünlerin soframıza gelinceye kadar hangi aşamalardan geçerek geldiğini, bunları yetiştiren çiftçilerin verdikleri uğraşları, zorlukları ve sorunlarını dile getirerek gerek merkezi idareye gerekse yerel yönetimlerdeki yöneticilere anlatarak yapılması gerekenleri anlatmaktı.
Tüm dünya milletleri arasında öyle bir yerde bulunuyoruz ki 4 mevsim 12 ay üretime müsait olan ülkemizin kıymetini bilmeyenlere bazı şeyleri hatırlatmak için böyle özel günlerin bir fırsat olduğunu hatırlatmak isterim.
Küreselleşen dünyada oluşan olaylar insanları yaşam mücadelesine ve üretime teşvik etmektedir.
Üretmiyorsanız, üretemiyorsanız bir başkasına muhtaçsınız demektir. Bu da öz güveninizi yitirmek olur. Dünya milletleri insanlarını yaşatabilmek için teknolojiyi iyi kullanarak, tarımda ve sanayide ciddi yenilikler ve yapılanmaları kullanmaktadırlar.
Ülkemizde; Gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı üretimi teşvik etmek için çiftçilere dönüm başına imkânlar ölçüsünde mazot ve gübre desteği vererek destek olmaktadır. Ancak yeteli mi derseniz, hayır. Yeterli değil. Zira miras hukukundan kaynaklanan uygulamalar ile müşteki yanlış tespitler, çiftçi ile hazineyi yani maliyeyi karşı karşıya getirmiştir. Hazine lehine tespit edilen ve çiftçinin kullandığı tarım arazilerinde dönüm başına istenen ücret çiftçiyi perişan etmektedir. Örtü altı yetiştiriciliğinde seralarda kullanılan elektriğin ticaret hane gibi muamele görmesi, denizdeki balıkçıya 2,5 liraya verilen mazotun çiftçiye 4,5 liraya verilmesi gibi çiftte standart uygulaması üretimi engelleyen faktörlerdir.
Çiftçi ölmüş yapılan otopside karnından 40 tane sene çıkmış, o zaman ne yapmalı; önerimiz bir gram toprağın kaç senede meydana geldiğini hesap ederek tarım kanununu yeniden yapılandırmak.
- Verimli tarım arazilerini imara açmamak.
- Tapu fazlası diye hazineye devredilen tarım arazisini kullanıcısına bedelsiz vermek.
- “Üretim planlaması yapmak”.
- Tarımsal destekler “eşit ve adil olmalı”.
- Tarımda kullanılan elektrikteki ticarethane statüsü kaldırılmalı.
- Yeraltı sularının azaldığı dünyamızda kapalı devre ve damlama sulama sistemleri uygulattırılmalı ve teşvik edilmeli.
- Çayır ve meralar özel ağaçlandırılma adı altında şahıslara verilmemeli.
Yerel yönetimlerden de; özel idareler büyükşehir yasası ile kaldırıldığından;
- İlçemizdeki arazi yollarının onarılması
- Üreticilerin merkez ve semt pazarları açmalarını
- Gros ve hiper marketlerin yasadaki yerlere açılmalarının sağlanmasını
- İnsan sağlığı ve gıda güvenliğinin sağlanması için çöp toplama sisteminde cins ayrımı yapılarak toplanmasını
- İlçemize gelen misafirlerin otopark sıkıntısına çözüm getirilmesini dilerken en derin saygılarımla hepinizi selamlıyorum” ifadelerini kullandı.