Urla Atatürk Kültür Merkezi önünde bando eşliğinde başlayan kortej Malgaca Pazarı’nda sonlandı. Bando gösterisi sonrasında toplanma amacını Urla Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Birol Aydınhan açıkladı.

“Türkiye’de bedestenlerin ve tarihi çarşıların bir federasyonu var” diyerek konuşmasına başlayan Aydınhan, “Geçen Enginar Festivali’nde Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Yıldırım beyefendiyi Urla’ya davet ettik. Fikir alışverişinde bulunduk. Yaklaşık iki ay önce Malgaca Pazarı, Arasta Çarşısı, Zafer Caddesi ve Sanat Sokağı esnaflarının katılımıyla derneğimizi kurmak için mücadeleye giriştik. Buradaki esnaflarımızı tek tek dolaştık.

Urla’nın en eski, tarihi ve hepimizin hatıraları olduğu bir Malgaca Pazarı’mız var. Bununla beraber bedesteni andıran Arasta var.  Selçuklu zamanı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk AVM’leri camilerin etrafında bedestenler olarak yaptığını biliyoruz. Türkiye’de yaklaşık 70 tane bedesten var. Anıtlar Kurulu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bu bedesten ve tarihi çarşılara destek veriyor. Bugünlerde de Urla’mızda bu Tarihi Çarşılar Federasyonu’na katılmamızdan dolayı tüm federasyon üyeleri bizi biliyor, tanıyor. Biz kendimiz daha iyi tanıtabilmek için, Malgaca Pazarı’nın görüntüsünün çok daha güzel ve modern hale gelebilmesi için, yeşillikler içinde olabilmesi için, müzik olabilmesi için, gece ışıklandırılabilmesi için, açık hava müzesi haline getirebilmek için, herkesin bir araya gelebilmesi için bu derneği kurmuş bulunuyoruz. Derneğimizin 36 tane kurucu üyesi var. Derneğimizin Kurucu Başkanı da Kemal Dabak ağabeyimiz” dedi.

MERKEZE GERİ DÖNÜYORUZ

Derneğe yeni üye kayıtlarının yapılmasından sonra Urla Gönüllüleri platformu adına söz alan Urla Kent Konseyi Başkanı Hadi Başman, “Malgaca Urla’nın tam merkezi. Yaklaşık 700 yıldır Türkler Urla’ya geldiğinden beri Malgaca’yı merkez olarak kullanıyorlar. Dolayısıyla bu derneğin kurulması bizler için çok önemli. Merkeze geri dönüyoruz. Hep beraber burayı yüceltmek, güzelleştirmek, Urla’nın tarihi merkezini daha yukarı taşımak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Etkinlikler mini konser ile sona erdi.