Tiyatro Köyü olarak da bilinen Bademler Köyü halkı 11 Haziran Pazar günü ellerinde pankartlarla köy meydanında toplandı. Yoğun bir ilginin olduğu Köy Meydanı’nda Muhtar Kudret Kubilay, "ÇEDES Programına karşıyız. Bilimden ve laiklikten uzak her türlü eğitime karşıyız. Bunun ateşini ilk defa Bademler’den yakmak ve Türkiye çapında gerekli ilgili görmesini istiyoruz" diye konuştu.

İlköğretim Okulu Velileri adına Serkan Bulut ise basın açıklamasında "Bademler Halkı kadim kültürü, yaşam biçimi ve titizlikle koruduğu değerleriyle çocuk ve gençlerin çağdaş, demokratik, aydın ve evrensel değerlerinin bilincinde yurttaşlar olarak yetiştirilmesini her zaman gözetecektir. Bademler Halkı çağdaş ve bilimsel, laik, karma eğitim ve öğretim anlayışı ile yetişmesinden başka hiçbir yönetimi kabul etmemektedir.

"tek tip"leştirmeyi amaçlayan bu projenin insan hakları ihlali olduğunu ifade ederek, "Bu projeye sadece kendi çocuklarımız ve gençlerimiz için değil, ülkemizin geleceği için itiraz ediyoruz. Kurumları vazgeçmeye çağırıyoruz” diyen Bulut, çağdaşlık, demokrasi ve laikliğin Bademler halkının kırmızıçizgisi olduğunu belirterek sözlerini,  ‘Yaşasın çağdaş, demokratik, laik eğitim’ diyerek tamamladı.

Ne olmuştu?

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Müftülüğü arasında imzalanan protokol ile kentteki 842 okulda “Manevi Danışmanlık” adı altında imam, Kur’an kursu öğreticisi, vaiz ve din hizmetleri uzmanı görevlendirmiş, eğitim sendikaları ve sivil toplum kuruluşları tepki göstermişti.

Basın açıklaması sonunda "Türkiye Laiktir, Laik Kalacak" sloganlarının atıldığı etkinlikte. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletilmek üzere itiraz dilekçeleri de toplandı.