14 Aralık 2022 Çarşamba günü düzenlenen etkinliğe Urla Kaymakamı ve Belediyesi Başkan Vekili Murtaza Dayanç, siyasi parti ve STK temsilcileri, birim müdürleri, muhtarlar, vatandaşlar, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda yerli üreticinin desteklenmesine dikkat çeken Urla Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Birol Aydınhan “Hepimizin bildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulduğu yıllarda ekonomik yönden zor durumda olan ülkemizi kalkındırmanın yolunun, yabancı mallar yerine kendi ürettiklerimizle olacağının bilincine varmıştık. Bu seferberlik kapsamında da 1946 yılından itibaren 12 Aralık’la başlayan haftayı “Yerli Malı Haftası” olarak kutlamaya başladık. Biz, Urla Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak, yerli malı üretiminin artırılmasının, kullanılmasının ve yaygınlaştırılmasının, ülkemizin kalkınması açısından doğru bir yol olarak görüyoruz. Tüketicilerin yerli ürüne ulaşımını sağlayabilmek adına da odamız ve işbirlikçi kuruluşlarımızla birlikte yerli üretimin artırılmasına yönelik çalışmalarımız artarak devam etmektedir. Yaşadığımız bölge, gerek tahıl, gerek sebze, gerekse meyve üretimi açısından çok elverişli toprak ve iklime sahiptir. Toplumsal kalkınma hamlesinde ‘Herkesin kendi kapısını süpürmesi’ ilkesiyle çıktığımız yolda, bölgemiz ile özdeşleşmiş ürünlerin yetiştirilerek halkımıza sunulması ve bu ürünlerin tüketilmesi amacını kendimize düstur edindik” ifadelerine yer verdi.

“Son zamanlarda yaşanılan pandemi süreci, doğal afetler ve betonlaşma tüm insanlığı zorladı ama üretmenin, yerli ve sağlıklı ürünün kıymetini anladık” diyerek konuşmasına başlayan Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, “Üretmek için topraklarımıza dört elle sarılmamız gerektiğini anladık. Ne demişler “ağaç yaşken eğilir”. Çocuklarımız hem eğlendiren hem de öğreten bu etkinlikte, kendi ürünlerini diktiler, yetiştirmeyi öğrendiler ve bugün de pazarlayacaklar. Topraktan sofraya kadar olan maceraya şahitlik edecekler. Bu yapılan etkinliğin öğreticiliği ve önemi çok büyük çünkü gelecek, yarının üreticileri olan bugünün küçüklerinde. Bugün bu anlamlı etkinlikte sizlerle burada olup üretmenin ve yerli malının önemini anlatmaktan onur duyuyorum ve destek olan herkese teşekkürü borç biliyorum” dedi.

Urla tarım üreticilerine yıllardır yerli üretimi sağladıkları için teşekkür eden Urla Kaymakamı ve Belediyesi Başkan Vekili Murtaza Dayanç, “Urla ilçemizde bunun gelenekselleşmiş olması, STK’larımızla birlikte bunu yaşatıyor olması fazlasıyla sevindirici. Bu yüzden emeği geçen odalarımıza, kurumlarımıza çok teşekkür ederim. Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası, bu üç kelime her şeyi ifade ediyor. Aslında bu bir zincirleme. Tutum, tasarrufu ifade ediyor. Tasarruflu olacağız, bir birikimimiz olacak. Sonra bu birikimimizi milletçe yatırıma dönüştüreceğiz. Yapmış olduğumuz yatırımdan da bir üretim bir katma değer ortaya çıkmış olacak. Ortaya çıkan bu katma değer tabii ki yerli ve milli olacak. Bu bir döngü. Ne kadar Türk malı, yerli malı tüketirsek o kadar da yatırımı teşvik etmiş oluruz. Yapılan yatırımların ayakta kalmasını sağlamış oluruz. İlçemizdeki üreticilerimizi de kutluyorum. Yıllardır bu kültürü ayakta tutmayı başardılar” ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Tutum, Yatırım ve Türk Malları haftası kapsamında ilçede düzenlenen şiir, resim ve afiş yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi, şiirler okundu.

İlk ve ortaokul öğrencileriyle yapılan sebze yetiştirme projesi ve doğal sabun yapımının barkovizyon gösterisiyle devam eden program heyetin, ilçe okulları ve yerli üreticilerin stantlarını dolaşmasıyla son buldu.