Tarihe ışık tutacak olmasının yanı sıra ilçenin turizm potansiyeline de katkı sağlamayı hedefleyen proje kapsamında, tarihi Arditi Köşkü (Eski Tekel Binası) restore edilerek, bir arşiv ve sergi alanı olarak yeniden tasarlanmış olup,  bu mimari tasarım ve uygulamalarla köşkün içerisinde, geleneksel Urla yaşantısı, tarihi kronolojik safhalar, işgal ve kurtuluş dönemleri, mübadele ve kalkınma dönemleri gibi konulara ilişkin fotoğraf ve materyaller en göz alıcı şekliyle sergilenmeye başlandı. Müzede ayrıca tarihe tanıklık eden vatandaşlarımızın röportajları, tarihi Urla yemeklerinin tarifleri, kültür varlığı olarak tescilli tarihi sivil mimari örnekleri, Urla ile ilgili eski sinema ve belgesel videoları da ziyaretçilere etkileyici bir şekilde sunuluyor.

Urla’nın tarihi yapılarının minyatür olarak tasarlandığı bahçe bölümünde ise unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarını anlatan işlikler, Urla’nın binlerce yıllık tarihine ışık tutan kazı alanları, Urla’nın kara ve deniz ticareti, tarihten günümüze tarım kültürünün anlatıldığı üç boyutlu dioroma ikonik objelerle simgelenerek ziyaretçileri adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Proje hakkında konuşan Urla Belediye Başkan v. Kaymakam Murtaza DAYANÇ, Urla’nın tarihine ışık tutacak ve geleceğine yön verecek olan kent tarihi ve arşivi müzesini hayata geçirmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirterek, “Kentin tarihi ve kültürü ile ilgili kayıtlı veya kayıtsız tüm materyalleri derleyip koruma altına alarak bir kent hafızası oluşturduk. Kurduğumuz bu merkezde söz konusu materyallerin gerektiği şekilde teşhir edilmesini sağladık. Binlerce yıllık geçmişi ve üzerinde yaşadığımız topraklarda ev sahipliği yapmış uygarlıkların yaratmış olduğu kültürel birikim, modern arşivcilik anlayışı doğrultusunda, teknolojik imkanlarından da yararlanılarak gelecek kuşaklara aktarma imkanını bulduk. Yapılan çalışmalar neticesinde tarihin tozlu sayfalarını aralayıp geçmişimizle geleceğimizi buluşturduk. Söz konusu proje için konusunda uzman danışma kurulu ve icra kurulu teşkil edip, yaklaşık iki buçuk yıl yoğun bir mesai harcadık. UKTA’yı projeye gönül vermiş Urla halkı ile beraber kurduk, gururla ifade edebiliriz ki UKTA’mız Urla’ya gelen herkesin gezip görmek isteyeceği bir yer oldu. Hatta sırf burayı görmek için insanlar Urla’ya gelecektir. Bundan sonra da Urla Belediyesi kentin tarihi ve kültürüne sahip çıkma noktasında, üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya devam edecektir. Proje kapsamında UKTA Akademi dinamik yapısıyla Urla tarihi ve kültürü hakkında akademik çalışma yapmak isteyenlere sürekli hizmet verecektir. Bu anlamda UKTA projesi ile Urlalı hemşerilerimiz ne kadar gurur duysa azdır. Başta mesai arkadaşlarım ve danışma kurulumuzun değerli hocaları olmak üzere projeye gönül veren, katkı sunan ve emeği geçenlere teşekkür ediyor, herkesi UKTA’yı gezmeye davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.