Salı akşamı politikadan biraz olsun uzaklaşmak amacıyla kanaldan kanala koşarken TRT Spor’da 5. İslami Dayanışma Oyunlarının açılış törenine rastladım. Olimpiyat, Akdeniz oyunları gibi büyük oyunların açılış ve kapanış törenleri, en az oyunlardaki rekorlar kadar önemlidir. Burada da güzel koreografiler görebilirim umuduyla izlemeye başladım.

Töreni yayınlayan TRT Spor kanalının eskiye oranla çok büyük bir performans düşüklüğünü üzülerek izliyorum. Kamera pozisyonları son derece acemice ve sporcuların yürüyüşlerini engelliyor. Spiker ise deneyimli olmasına karşın ekranla bir türlü senkronize olamıyor. Oyunlar bayrağı taşınırken stattaki spikerin sesi ile kendi sesi birbirine karışıyor ve reji de hiç olmazsa birini azaltarak televizyon izleyicilerinin kafa karışıklığını önleyemiyor.

Devamında bir kaşık oyunu gösterisi var ama en önemli konu atlanmış. Kaşık gösterisi yapan kişide mikrofon yok ve çok güzel olmayan gösteri iyice berbatlaşıyor, ses duyulmuyor, ritim yakalanamıyor, seyirci ile düzgün bir uyum sağlayamıyorlar. Seyircinin tek kazancı dağıtılan birer çift tahta kaşık oluyor.

Bakan Kasapoğlu’nun hiç gereksiz, parti propagandasına dönen, uzun ve yağcılık dolu konuşması zaten beklediğim kıvamda. Adamda sporcu ruhu yok ama spor bakanı.

Ayrıca, arkasından mikrofona getirilen, kürsüyü zor bulan, başlangıçta yazdığını bile okumakta zorlanan İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri’nin çok yersiz ve uzun konuşması açılışın üstüne tuz ekiyor.

Hele, hiç konuşmaması gerekirken, ne amaçla çıkarıldığını tahmin edebileceğimiz Suudi Arabistan temsilcisi bir Arap, ancak oyunlar sırasında düzenlenebilecek bir panelde vereceği bilgileri veriyor. Açılış töreninde hiçbir işi yok.

Dahası, TV’de Arapça konuşmaların çevirisi yarım yamalak yapılırken, duyabildiğimiz kadarıyla statta hiçbir çeviri yoktu. Yani Türkçe konuşmalar yabancılara ve Arapça konuşmalar da seyircilere çevrilmedi. Gerçi koca stadyumun ancak dörtte biri doluydu. Oysa böyle bir açılış töreni dolu tribünler önünde olmalıydı. Seyircimiz her şeyin en iyisine layıktır ama böyle çeyrek porsiyon organizasyonlara o kadar alıştırılmışlar ki büyük olasılıkla eksikliklerin bir bölümünü fark etmemişlerdir bile.

Açılış töreni, tüm bu tür etkinliklerde olduğu gibi bir havai fişek gösterisi ile bitirildi. Her ne kadar TRT spikeri “Muhteşem bir havai fişek gösterisi, muhteşem bir görsel şölen” dedi ama gösteri, orta halli bir düğün töreninde görebileceğimiz sahnelerden ileriye gitmiyor. Hele yaratıcılık ve ustalık sıfır. Yazık olmuş o kadar emek ve paraya.

 

Futbol…

Sezon başladı. Biraz yol alınmasını bekliyorum. Şimdiden yazılacak şeyler birikmeye başladı ama peşin hükümlü olmamak, en azında öyle görünmemek için birkaç hafta geçmesini bekliyorum.