Kuantum Dünyasından Gerçek Dünyaya Köprü

Bir müziğin, bir kültürün, bir edebiyatın ortaya çıkmasını belirleyen etken, öncelikle yeni bir tarzda dans etmektir. Arjantin çok farklı kültürleri bir arada barındıran bir ülke olması sebebiyle kültürel çeşitliliğe sahiptir Arjantin tango, bu kültürel çeşitliliğin sonucu olarak, Arjantin’in Buenos Aires ve Uruguay’ın Montevideo kentlerinde ortaya çıkmıştır. Dans, müzik ve edebiyat arasındaki birleşmenin ürünüdür.

 

Sadece bir dans değilim!

Tangoyu, “Geçmişle bugünü birbirine bağlar. Bugünden daha iyi, insanın kendi içinde bulacağı gerçek veya düşlenen bir geçmiş” olarak anlatır Macedonio Fernandez.

Dans anında Onur Kahveci

Biraz karamsar yaklaşımla “Tango hüzünlü bir düşüncedir“ der Discapolo. Kadın ve erkeğin, tüm dış etkilere karşı korunma içgüdüsü olarak birbirilerine sıkı sıkıya tutunduğu doğaçlama olarak yapılır tango. “Tango paylaşılan bir andır” Carlos Gavito’ya göre. O an’ın büyüsünü yaşayarak hiçbir şey yapmadan keyfini çıkarır ve kendini sonsuz olasılıklar içinden seçtiğin diğer an’a bırakırsın. 

Doğanın en genel ve geçerli yasalarını içeren “Kuantum Fiziği” de işte tam bu noktada bize göz kırpıyor. Kuantum nesnelerinin davranışlarını, belirsizlik ve olasılık kavramları ile başarılı bir şekilde açıklayan kuantum fiziği yasaları, algıladığımız ölçekteki cisimlerin davranışlarını açıklamak için kullanılabilir mi? Dahası kuantum dünyasındaki ilginçlikleri gerçek dünyaya taşımak mümkün mü?

Kuantum nesnelerinden oluşan bedenimiz ile gerçekleştirdiğimiz bu eşsiz dans ile kuantum yasaları arasında ilginç bağlantılar var. Işığın ikili yapısı (dalga ve parçacık) kendini tangodaki kadın ve erkek yapısında bulurken, kuantumun kesikli yapısı hareketin ertelenebilmesine izin vermektedir. Bir tango parçasında arda arda iki kez dans eden çiftimizin her seferinde farklı tangolar oluşturması bu fizik olmadan başka nasıl açıklanabilir ki?

Arjantin tango ve kuantum fiziği arasında kurulan ve kurulacak tüm bağlantılar tek bir amaç içindir: UNESCO tarafından “yaşamı ve dünyayı tasvir eden bir yol” olarak tescil edilen bu eşsiz dansın gelecek nesillere olduğu gibi aktarılmasına yardımcı olmak...

Kuantum ve Tango Kitabından