Urla’nın tarihe meydan okuyan adamı Mehmet Keser, ömrünün neredeyse tamamını ayakkabı boyayarak geçirmiş. Henüz 7 yaşındayken omzuna aldığı ve o zaman ağırlığı altında ezildiği boyacı sandığını yanından hiç ayırmadı. Geçim zorluğu nedeniyle ailesine ek bir destek vermek için ayakkabı boyacılığı yapmaya başlayan Keser’in en büyük “Aşk’ı ise ekmek teknesi olan boyacı sandığı.

Urla Babacan Mahallesi doğumlu ve Urla Şehit Kemal İlköğretim Okulu mezunu olan Keser,  tahsili bırakıp 9 kardeşine babası ile birlikte boyacı sandığından kazandıklarıyla baktı ve hiçbir zaman bir ‘of’ bile demedi.

Bir süre önce eşinin rahatsızlığı nedeniyle Yeşilyurt’a taşınmak zorunda kalan 73 yaşındaki Mehmet Keser, ailesinin günlük nafakasını çıkarmak için sabahın erken saatlerinde Yeşilyurt’tan Urla’ya gelerek ilerlemiş yaşına ve ağarmış saç-sakallarına rağmen boyacı sandığının başına geçiyor.

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ

Kendine ait ilk boyacı sandığını 1956’da kendinin yaptığını ifade eden Mehmet Usta,  Urla Cumhuriyet Meydanı’nda başladığı bu yolculuğunu hala devam ettiriyor.  Bu güne kadar Bülent Ecevit, Turgut Özal ve Mesut Yılmaz dahil binlerce insanın ayakkabısına renk veren ve adeta hayata döndüren Mehmet Keser, en büyük aşkının kendisine yıllardır arkadaşlık ve dostluk eden, onu zor günlerinde yalnız bırakmayan boyacı sandığı olduğunu söylüyor.

66 YILDIR AYAKKABILARI RENKLENDİRİYOR

Yaşamı boyunca farklı insanlarla tanıştığını ifade eden Keser, şu anda bulunduğu Urla Meydanı’nın o zamanların meşhur Söğütlü Kahvesi olduğunu söyledi. Keser, “Üzümüyle meşhur olan ilçe o zamanlar üzüm bağları ve tarlalarla doluydu. Eskiden eşitlik, huzur vardı. Evlerin kapıları, pencereleri bile açıktı. Han Sokağı’nda demirciler, kalaycılar, testiciler vardı. O zamanın meslekleri böyle idi. Ben de baba mesleğini seçmek zorunda kaldım ve 66 yıldır bu mesleği yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. İnsanlarla uğraşmak mesleğimin en zor kısmı ama sabırlı olmak zorundasınız. Ekmek teknem olan boyacı sandığı benim herşeyim ve ona gözüm gibi bakıyorum” dedi.