İzmir Kent Federasyonu'nun (İZKEF) İçişleri Bakanlığı destekli yürüttüğü Sivil Toplum Kuruluşlarının Kapasitelerini Geliştirme Projesi olan ‘STK Akademisi’nde sekiz ay boyunca eğitim alan STK Başkanları ve yöneticileri İzmir Kent Konseyi ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

 

14 yıl önce kurulan İZKEF’in ikinci kez düzenlediği ve 600 STK başkanı ile yöneticisinin 100’er kişilik gruplar halinde katıldığı STK Akademisi projesi ikişer aylık süreyle toplam 4 dönem olmak üzere 1.dönem Konak, 2.dönem Bornova, 3.ve 4.dönem İzmir Kent Konseyi yerleşkelerinde gerçekleştirildi. Eylül 2022- Nisan 2023 tarihleri arasında düzenlenen STK Akademisi’ne katılan kursiyerler Liderlik ve Yöneticilik, Kurumsal İletişim, Mevzuat, Kent Kültürü, Proje Döngüsü, Aile İçi İletişim ve Diksiyon ile Beden Dili’ konularında eğitim aldılar.

 

STK Akademisi çeşitli kuruluşların katkı ve ortaklığıyla düzenlendi

İçişleri Bakanlığı hibe destekli İZKEF’in Sosyal Etüt Proje İl Müdürlüğü ortak başvurusuyla hibe almaya hak kazanan proje İzmir Valiliği, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, İzmir Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Konak Belediyesi, Bornova Belediyesi ve İzmir Kent Konseyi’nin katkı, destek ve ortaklığıyla gerçekleştirildi. STK Akademi’sinde eğitim alan STK başkan ve yöneticileri Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen törende sertifikalarını aldıktan sonra keplerini havaya fırlatarak müzik eşliğinde eğlenceli saatler geçirdiler.

 

Üst düzey yetkililerin katıldığı etkinlik

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla kentin önemli kültür merkezlerinden biri haline getirilen İzmir’in sembol yapılarından biri olan tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen etkinliğe Sivil Toplum İlişkiler Müdürü Turgay Esen, Sosyal Etüt Proje il Müdürü Hatice Suna Bina, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bornova Belediye Başkanını Temsilen Şahin Doğan, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İçişleri Bakanlığı ile İzmir Valiliği bünyesinde çalışan kurum ve kuruluşların yöneticileri, Konak Belediyesi Arge Müdürü Turan Ateş, E.Kültür ve Turizm  Müsteşarı  Güman Kızıltan, Koç Holding  Ege Lobisi kurucusu Aykut Güsar, Karadeniz Konfederasyonu Başkanı Hızır Murtezaoğlu, STK başkanları ve temsilcileri, Anadolu Birliği Onursal Başkanı Koç Ali Al, Anadolu Birliği Federasyonu Başkanı Erhan Kahraman, Batı Koop. Genel Başkanı Halil Kurt, Kahramanmaraş İş İnsanları Dernek Başkanı Murat Özbilir, Şanlıurfa Federasyon Başkanı Abdülkadir Alkan, Eğitimleri veren Akademisyen ve Eğitmenler, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren özel sektör yöneticileri, Basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Amaç STK’ların nitelik ve niceliklerini arttırmak

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İzmir Kent Federasyonu Başkanı Turgay Yokuş, STK Akademisi’nin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, sekiz ay önce başlattıkları STK Akademisi’ne yoğun bir katılım olduğunu söyledi. Projenin amacı hakkında bilgi veren İZKEF Başkanı Yokuş, Araştırma, planlama ve bilimsel proje üretebilen çağdaş ve demokratik çekirdek STK yönetici kadrolarını oluşturmak, STK’ların nitelik ve niceliklerini arttırmak, toplum yararına çalışan, demokrasinin gelişmesine katkı sağlayan STK yöneticilerini yetiştirmek ve sayısını arttırmayı amaçlayan proje kapsamında kursiyerlere ‘Liderlik ve Yöneticilik, Kurumsal İletişim, Mevzuat, Kent Kültürü, Proje Döngüsü, Aile İçi İletişim ve Diksiyon - Beden Dili’ eğitimleri verildiğini ifade etti.

 

Küreselleşmenin önem kazandığı bu yüzyıl, yeni ideallerin de çağı olacak

21. yüzyılın, aynı zamanda yeni değerleri ve yeni gerçekleri de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Başkan Yokuş sözlerine şöyle devam etti:

“Küreselleşmenin önem kazandığı bu yüzyıl, yeni ideallerin de çağı olacak. Yeniçağ, küresel değerleri ve gerçekleri tanımayı, sosyal, ekonomik ve siyasal düzeni yeni değerler üzerine inşa etmeyi gerektiriyor. Bütün sorun alanlarının küreselleşme perspektifinden yeniden ele alındığı günümüzde tartışılması, yeniden gözden geçirilmesi, güçlendirilmesi gereken en öncelikli alanlardan biri; sosyal katmanların sektörel ve kurumsal bazda eğitimi. Bilginin sürekli olarak güncellendiği ve en önemlisi ekonomik değere dönüştüğü günümüzde eğitime ağırlık veren ülkeler hızla kalkınıyor, sosyo ekonomik problemlerini daha çabuk çözüyor ve değişimi yönlendirme şansını elde ediyor.”

 

STK’lar toplumsal değişimin önemli unsurlarından biri

Günümüzde Sivil Toplum Kuruluşlarının üçüncü sektör olarak sorunların çözümünde büyük önem kazandığını vurgulayan İZKEF Başkanı Yokuş, “Sorunların çözümü de bu kuruluşların yönetim kadrolarının mensup oldukları STK’larda ortak payda sorunlarını proje bazında çözebilme bilgi ve becerilerine sahip olması ile mümkün. Bunun için bu kadroların eğitim almaları gerekiyor. Türkiye’deki Sivil Toplum Kuruluşları da toplumsal değişimin önemli unsurlarından biri haline geldi. STK’lar bu canlanma sürecinde toplumsal gelişimin, toplumsal başarının, sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın ve demokratikleşmenin en önemli aktörleri olarak kabul edilmeye başladı” şeklinde konutu       

Toplumsal gelişmenin ve değişimin odak noktaları sivil toplum kuruluşlarıdır

Çağdaş STK anlayışında Sivil Toplum Kuruluşlarının kendilerini sürekli yenilemeleri ve değişimin odak noktaları olmalarının kaçınılmaz bir hale geldiğini belirten İZKEF Başkanı Turgay Yokuş sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Artık toplumsal gelişmenin ve değişimin odak noktaları sivil toplum kuruluşlarıdır. Bu nedenle değişimi ve toplumsal gelişimi ülkemizde ve İzmir’de STK’lardan başlatmak zorundayız. STK’ların sayısal çoğunluğundan ziyade kalitesini arttırmak mecburiyetindeyiz. Öncelikle ortak payda STK’ların sayısını arttırmak ve İzmir’de faaliyet gösteren bütün STK’ları, kendi mensupları ile yaşadıkları kentteki sorunları proje bazında çözen ve yaptıkları bu projeleri siyasi ve idari nihai karar vericilere sunan ve bunların sürekli takibini yapan kuruluşlar haline getirmeli.”

 

İZKEF Başkanı Turgay Yokuş’un ardından İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü ve İzKK Yürütme Kurulu Valilik Temsilcisi Hatice Suna Bina, İzmir Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Turgay Esen ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur kürsüye gelerek birer konuşma yaptılar.

 

Konuşmaların ardından STK Akademisi’nin gerçekleşmesine katkı veren kurum ve kuruluşların başkan ve temsilcileri ile eğitmenlere birer plaket takdim edildi. Ardından eğitimi başarıyla tamamlayan sivil toplum örgütlerinin başkanlarına sertifikaları verildi.

 

Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki Sertifika Takdim Töreni sonrasında yapının bahçesindeki çim alanda verilen kokteyle geçildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası’nın sahne aldığı kokteyl, konuklarla beraber her birlikte söylenen İzmir Marşı ile sona erdi.

 

Fulya OMAÇ / İZMİR