2018 yılında Göztepe'nin Urla Adnan Süvari Tesisleri'nin sahilinde bulunan Torasan Mahallesi 3018 ada, 2 parsel, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca Göztepe Spor Kulübü’ne tahsis edilmiş, tek katlı prefabrik ahşap yapılar ve kayıkhane inşasından sonra Göztepe Yelken Kulübü Tesisleri düzenlenen törenle hizmete başlamıştı.

Birçok milli sporcu yetiştiren, ulusal ve uluslararası şampiyonaya ev sahipliği yapan Göztepe Yelken Kulübü Tesisleri’nin hizmete başladığı günlerde kafeteryası Torasan Mahallesi Muhtarı Günay Gül tarafından işletiliyordu. Bir süre sonra Muhtar Gül tesislerdeki kafeterya işletmeciliğinden ayrıldı.

Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) As Başkanı ve Göztepe Yelken Şubesi Başkanı Hakan Yenigün süreci şöyle ifade etti: “Yelken tesisimizin arazisi, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca kulübümüze tahsisli olup, mevcut bina ve kayıkhanelerin tescili için kulübümüz ve Çevre Şehircilik Bakanlığı nezdinde imar planı tadilatı süreci işlemekteydi.

Şikâyetler neticesinde tesislerin bulunduğu Torasan Mahallesi 3018 ada 2 parselde bulunan yapı kayıt belgesi, İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Göztepe Spor Kulübü'nün itirazları sonucunda geçen Şubat ayında yıkım kararı durdurulmuş olsa da, mahkeme süreci olumsuz bir kararla sonuçlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Urla Belediye Başkanlığı’na gönderdiği yazıda yapı kayıt belgesi İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen Torasan Mahallesi 3018 ada 2 parselde bulunan Göztepe Yelken Tesisi'nin ivedilikle yıkılmasını talep etti.

Yapılan başvurular sebebiyle Urla Belediyesi'nin yıkım kararını uyguladı. Yelken tesislerinde bulunan tek katlı prefabrik ahşap yapılar 16 Haziran’da iş makineleriyle yıkıldı. Tesis içerisindeki eşyalar ise yeni bir bina inşa edilene kadar geçici olarak futbol tesisine taşındı. Süreç bu noktaya geldi. Üzgünüz"

420 DÜNYA ŞAMPİYONASI SÜRECİ

Urla’da yaşanan süreci yakından takip ettiğini belirten Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) Başkanı Özlem Akdurak, “30 Haziran-8 Temmuz 2023 tarihlerinde, Göztepe Spor Kulübü Yelken Şubesi ev sahipliğinde İzmir'in Urla ilçesinde gerçekleştirilecek 420 Dünya Şampiyonası’nın hazırlıkları içindeyken, mahkeme sürecine tedbiren, yaşanan deprem felaketini de bahane ederek şampiyona ev sahipliğinden çekildik. 2025 yılında 420 Dünya Şampiyonası Türkiye’de yapılacak.

2023 420 Dünya Şampiyonası ise 21-29 Temmuz arasında İspanya’da gerçekleştirilecek” dedi.