Metropoll Araştırma Şirketi’nin “Türkiye’nin Nabzı / Temmuz 2023” araştırmasının sonuçları, “üzerinde düşünülmesi gereken” bir tabloyu ortaya çıkardı. 26 Bölgenin 28 ilinde 1746 kişi ile yapılan araştırmada “Aşağıdakilerden hangisi tarihte en beğendiğiniz liderdir?” sorusuna cevap arandı ve “liderler olarak da Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk ile Osmanlı padişahları Fatih Sultan Mehmet ve Abdülhamit” soruldu.

 

Metropoll’ün kurucusu ve yöneticisi Özer Sencar’ın sosyal medyadan “yüzde artı – eksi 2.30 hata payı” ile açıkladığı araştırma sonuçlarına göre,  sorulan soruya “katılımcıların yüzde 58,2’si Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk” cevabını verirken, yüzde 28,5'u “Fatih Sultan Mehmet”  dedi. “Abdülhamit” diyenlerin oranı ise yüzde 8,2'de kaldı.

 

Parti bazında ise AKP'lilerin yüzde 45'i “Atatürk” derken, MHP'lilerin yüzde 46'sı “Fatih Sultan Mehmet” cevabını verdi. CHP’lilerin yüzde 82.3’ü, İyi Partililerin yüzde 80.7’si ve HDP/YSP seçmeninin de yüzde 51.2’si “Mustafa Kemal Atatürk” dedi. “Fikrim yok / Cevap yok” diyenlerin yüzdesi de 5.1 oldu.