Yoğun ilgi gören Urla sahillerindeki çevre temizliği etkinliğine Urla Kent Konseyi Başkanı Hadi Başman, CHP İlçe Başkanı Av. Pelin Karasakal ve yönetim kurulu üyeleri ile gençlik kolları, Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı Çevre Mühendisi Bülent Onat, Urla Esnaf Odası Başkanı Ahmet Birol Aydınhan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Urla Şube Başkanı Sibel Bavli, şubenin Çevre Birimi Sorumlusu Dr. Yavuz Ceylan üyeleri ve gençleri, Av. Şehrazat Mercan, Urla Deniz Kulübü Başkanı Levent Şenol,  Malgaca Derneği’nden Hasan Ceylan ile çok sayıda Urlalı katıldı.

Günün anlam ve önemi hakkında açıklama yapan Urla Kent Konseyi Başkanı Hadi Başman, “Bu gün 5 Haziran, Dünya Çevre Günü nedeniyle Gülbahçe Körfezi’nde Urla’nın Deniz Kulübü’nün kıyısında buluştuk. Urla’ya çok değerli dünya şampiyonu sporcular yetiştiren kulübümüz için, denizimiz için, deniz ve rüzgar sporları için farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.

Bizler bu coğrafyayı yaşam alanı seçtik, yerleştik, vergilerimizi ödüyor, burayı yönetenleri seçiyor ve yaşadığımız kent ile ilgili bilgi istiyor, haklarımızı savunmaya çalışıyoruz.

Topraklarımız ve denizimizdeyiz. Bu rüzgâr, bu adalar,  bu kıyı bizim yaşam alanımız ve bizler onu korumak için mücadele edeceğiz. Hak görüldüğü kadar değil, dünya standartlarında yaşamak için çalışacağız.

Urla’da çevresel sorunlar maalesef çok; beton büyük projelerle, betona gömülen ilçe oluyor. Orman yangınları, yüksek gerilim hatlarının orman alanlarına zararları, ormanların kontrolsüzlüğü, RES ve GES, Jeotermal, Deniz kirliliği, Balık çiftlikleri, Denizhıyarı ve Posedonya çayırlarının katli, Kanalizasyon Atık su, Körfeze moloz dökümü ve Halkın duyarsızlığı sorunlardan bazıları” dedi.

Çevre Mühendisi Bülent Onat; Dünya Çevre Gününün tarihini ve amaçlarını içeren bir açıklama metninde “5 Haziranl972 yılında, BM Stockholm Konferansı'nda insanların çevre ile ilişkisi üzerinde durulmuş, Stockholm Sonuç Bildirgesi'nde, her insanın sağlıklı bir çevrede yaşama ve çevre korumaya ilişkin kararlara katılma hakkı olduğu vurgulanmış ve 5 Haziran, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir.

1970'lerden 1980'e kadar Dünya Çevre Günü Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından çevre bilincinin arttırılmasına yönelik olarak değerlendirilmiştir. Ozon tabakasının incelmesi, toksik kimyasallar, çölleşme ve küresel ısınma vb. konular her yıl tema olarak belirlenmiştir.

Birleşmiş Milletler tarafından, 2023 yılının teması ise; "Plastik kirliliğine son ver" olarak belirlenmiştir.

Geçmişten günümüze, dünyamızın çevre problemleri daha çok artmış ve su kirliliği, toprak kirliliği, iklim değişikliği, nesli tükenmekte olan canlı türlerinin sayılarında artış vb. birçok konu ortaya çıkmıştır. İklim değişikliği gibi büyüyen çevre problemleri doğal kaynakları da kısıtlamaktadır. Örneğin sera gazlarının artışıyla birlikte gelen iklim değişikliği problemi su kaynaklarına etki etmekte, azalan su kaynaklan tarımsal üretimi olumsuz etkilemekte ve biyolojik çeşitliliği azaltmaktadır. Çevre sorunları, doğa için büyük bir tehdittir ve daha önceleri doğa ile iç içe olan insanoğlunu doğadan giderek uzaklaştırmaktadır.

Bu bağlamda, Urla Kent Konseyi olarak; başta Urlalı hemşerilerimiz olmak üzere tüm insanlığı çevreye olan hassasiyetlerini arttırmaya geleceğimize sahip çıkmaya ve korumaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Günün sonunda etkinliğe katılanlar Urla İskele Mezat alanında Urla Kent Konseyi Orkestrası’nın çevre farkındalığı konserinde yorgunluklarını attı.