24 Ocak 1993 yılında öldürülen gazeteci ve yazar Uğur Mumcu ile 31 Ocak 1990 yılında öldürülen Prof. Dr. Muammer AKSOY’un ölüm yıldönümlerini belirleyen 24-31 Ocak arasındaki hafta demokratik sivil toplum örgütleri tarafından Adalet ve Demokrasi Haftası olarak kabul edilmektedir.

Bu nedenle Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği,  Atatürkçü Düşünce Derneği, Eğitim-İş Sendikası, Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Urla Ziraat Odası ve Urla Kent Konseyi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikler kapsamında 27 Ocak 2023-Cuma akşamı Emekli Tuğgeneral Dr. Haldun SOLMAZTÜRK ‘Cumhuriyet Aydınlanması ve Aydın Sorumluluğu’ konulu konferans verdi.

Avrupa’da başlayan aydınlanma sürecinin ülkemize gelişinin tarihsel süreci hakkında bilgiler veren ve ülkemizin yetiştirdiği en büyük aydının Mustafa Kemal ATATÜRK olduğunu belirten SOLMAZTÜRK, ‘Avrupa’da aydınlanma süreci 500 yıl sürdü. Bu süreçte sivil toplum örgütleri çok önemli rol oynadı. Ülkemiz aydınlanma sürecinin çok başlarında. Aydın olabilmenin şartı okumak ve bilginin verdiği cesaretle kitlelere ulaşmak. Tıpkı Avrupa’daki aydınlanma sürecinde sivil toplum örgütleri nasıl önemli bir rol oynadıysa ülkemizde de tüm sivil toplum örgütlerinin bu sürece dahil olması gerekiyor. Bizim de birey olarak bu STK larda gönüllü olarak yer almak için zaman ayırmamız gerekiyor’ dedi.

Konferans sonunda günün anlamı dolayısıyla plaket verilen SOLMAZTÜRK Urla’daki sivil toplum örgütlerinin bir arada çalışabilmesinin ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak teşekkür etti.