Yıllarca aynı coğrafyada ortak tarihi ve kültürü paylaşan ve derin dostluklar kuran Türk ve Yunan halkının, tıpkı kendileri gibi siyasilerin de iyi ikili ilişkiler kurma beklentileri her geçen gün pozitif yönde ilerliyor. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Atina'daki buluşmalarında iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde mesajlar vermişlerdi. Bu güzel gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in 4 Mart’taki doğum gününü kutlamak için Atina’yı aramıştı. Halkların yakınlaşma isteğine kulak veren siyasiler, ikili ilişkilerin özlenen dostluk ve işbirliği çerçevesinde geliştirileceği mesajlarını vermeye devam ediyorlar.

 

İKİ LİDERDEN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ MESAJLARI

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Atina’da bir araya gelen iki lider ticaret, turizm ve kültür gibi iki ülke halkının beklentisi olan konu başlıklarında olumlu demeçler vermiş, işbirliği anlaşmaları imzalamışlardı. Görüşmelerin ardından yapılan açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz Ege'yi bir barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Açık söylüyorum bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok" demiş, Yunanistan Başbakanı Miçotakis de "Sınırdaş olan iki ülke yan yana ve beraber hareket etmek zorunda. Güzel bir geleceği yaratmak durumundayız." diye konuşmuş ve vize kolaylığı için Mart ayında Yunan adalarında Türk turistlere kapıda bir hafta vize uygulamasına geçileceğini belirtmişti.

 

YUNANİSTAN BAŞBAKANI MİÇOTAKİS: 10 ADAYA VİZE KOLAYLIĞI

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’ye kıyısı olan 10 Yunan adasına (Sakız Adası / Chios, Midilli Adası / Lesvos, Sisam / Samos Adası, Kos / İstanköy Adası, Rodos / Rhodes Adası, Patmos / Batnaz Adası, Leros / İleryoz Adası, Kalimnos / Kelemez Adası, Simi / Sömbeki Adası ve Meis Adası / Kastellorizo) yapılacak turistik seyahatler için ‘Kapı Vize’si uygulamasını tekrar başlatacaklarını duyurmuştu. İlk olarak 2012 yılında başlayan Kapı Vizesi uygulamasıyla turizm sezonu boyunca Chios / Sakız, Lesvos / Midilli, Samos / Sisam, Kastolorizo / Meis ve Simi / Sömbeki adalarındaki limanlarda vize verilmesi uygulamasıyla ülkemizden Yunanistan’a giden turist sayısında büyük bir artış yaşanmış, 2015 yıl sonu itibariyle Yunanistan’ı ziyaret eden Türk turist sayısı tarihi bir rekorla bir milyonu aşmıştı. Pandemi öncesiyse Türk turist 2019’da Yunan adalarına tam 330 milyon Euro bırakmıştı. 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle seferler yapılmamış, 2022 ve geçtiğimiz yıl 2023’de de kapı vizesi uygulaması yapılmamıştı. Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in bu yıl tekrar Mart ayında başlayacağını duyurduğu kapı vizesi uygulaması, son yıllarda Schengen vizesi almakta zorlanan Türkler ve turizmleri büyük ölçüde Türk turistlere dayanan bahsi geçen adaların halkları ve ada esnafları tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

 

İLK ETAPTA 5 ADADA BAŞLAYACAK

Mart ayının ortasına gelinmesine rağmen halen başlamayan 10 Yunan adasını kapsayan ‘Kapı Vize’ uygulamasının ilk etapta vize sürecini yürütmeye hazır olan sadece Sakız Adası / Chios, Midilli Adası / Lesvos, Sisam / Samos Adası, Kos / İstanköy Adası, Rodos / Rhodes Adası olmak üzere toplam 5 Yunan Adası’na 30 Mart’ta başlayacağı öngörülüyor. Kapı Vizesi’nin Bayram tatilinde başlaması ise halen biraz riskli. Diğer 5 ada için tam net tarih belli olmamakla birlikte, Nisan ayı içinde uygulamanın başlaması bekleniyor.

 

İKİ KIYIYI BULUŞTURAN FERİBOTLAR SEZONA HAZIR

Türk turist UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki değerleri, yıllar boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yaptığından dolayı çeşitli tarihi ve antik kalıntıları, büyüleyici köyleri, otantik sokakları, taş döşemeli yolları, pitoresk manzaraları, kristal berraklığındaki masmavi suları, çarpıcı plajları ve nefis yerel mutfaklarıyla ünlü Yunan Adaları’na gitmek için gün sayarken, Ege Denizi'nde Türkiye kıyılarıyla Yunanistan adaları arasında tarifeli deniz seferleri yaparak iki kıyıyı buluşturan feribotlar da sezon öncesi son hazırlıklarını tamamlayıp, derin sulara açılmaya hazırlanıyor. Kış sezonunda da seferlerine devam ederek iki karşı kıyıyı buluşturan feribotların işletmecileri yoğun geçeceğini düşündükleri sezonda misafirlerini en rahat, en güvenli ve en mutlu şekilde ağırlamak için titizlikle son hazırlıklarını tamamlıyorlar.

 

Türkiye - Yunanistan arasında feribot işletmeciliği yapan beş firma, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in başlatacaklarını duyurduğu Türkiye’ye kıyısı olan 10 Yunan adasına Kapı Vize uygulamasını, 2023 sezonunun nasıl geçtiğini, 2024 sezonundan beklentilerini, kur farkı ve İsrail Savaşı’nın hatlarına etkisini değerlendirdi.

 

Çeşme – Chios / Sakız Adası, Ayvalık - Lesvos / Midilli hattı..

TÜRKİYE’DEKİ YÜKSEK MALİYETLİ TATİL FİYATLARI YUNAN ADALARINA İLGİYİ ARTIRDI

Ege’nin turizm incisi Çeşme’den ününü ve adını bereketli topraklarında yetişen sakız ağacından alan Yunanistan’ın beşinci büyük adası Sakız Adası’na (Chios) ve semt pazarıyla Yunanlı turistlerin akınına uğrayan turistik belde Ayvalık’tan Yunanistan’ın en büyük üçüncü adası Midilli’ye / Lesvos sefer düzenleyen feribot işletmelerinden biri olan TURYOL firması, 2017’den bu yana Çeşme’den Sakız Adası’na gerçekleştirdiği Latin Amerikalı turist operasyonlarının bu yıl Ayvalık’tan da Midilli adasına başlayacağını bildirdi. TURYOL Yunan Adaları Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kadir İnandı, Schengen vizesi almada sıkıntı yaşayan Türk turistin Yunan adalarına karşı özlem içerisinde olduğundan Kapı Vizesi’ni adeta dört gözle beklediğini belirterek, “Kapı Vizesi’nin açılması ile beraberinde konsolosluklarda vize için yaşanan zaman kayıplarının da önüne geçeceğini düşünüyorum. Türkiye’deki yüksek maliyetli tatil fiyatları Yunan adalarına ilgiyi artırdı. Yüksek kur farkına rağmen karşı adalarda tatil yapmak hem farklı ülke, coğrafya, kültür ve lezzetleri keşfetme açısından hem de maliyet yönünden Türk turiste daha cazip ve uygun geliyor.” diye konuştu.

 

AYVALIK - MİDİLLİ HATTINDA LATİN AMERİKALI TURİST SEFERLERİ BAŞLIYOR

Geçen sene genel olarak Çeşme - Sakız hariç tüm hatlarda yüzde 50'ye yakın yolcu artışı yaşandığını vurgulayan TURYOL Yunan Adaları Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kadir İnandı sözlerine şöyle devam etti:

“Özellikle Türk yolcuların bu hatlara yoğun ilgisi mevcut. Geçen sene özellikle Ayvalık - Midilli Adası'nda yolcu hareketliliği gayet iyiydi. Çeşme - Sakız hattında ise Ulusoy liman vergilerindeki artışın bilet ücretlerine yansımasından dolayı yolcu artışı daha önceki yıllarda olduğu gibi gerçekleşmedi. Bu hattımızda 2017 yılında başlattığımız ve her yıl sayıları giderek artan Latin turist grubumuzun sayısı İsrail Savaşı nedeniyle ciddi oranda etkilendi. Türk misafirlerimiz açısından savaşın etkisi görülmezken onları da yükselen liman vergileri etkiledi. Geçtiğimiz yıl Çeşme - Chios hattında 151 bin civarında, Ayvalık - Midilli hattında ise 98 bin civarında yolcu geçişi oldu. Beklentimiz bu yıl Çeşme - Sakız Adası arasında mevcut yolcunun korunması, Ayvalık - Midilli adası arasındaysa geçen yıldan yüzde 50 daha fazla yolcu taşınması yönünde. Geçtiğimiz yıl Çeşme - Sakız hattında 22 bin Latin Amerikalı turist Çeşme’den Sakız adasına geçti. Diğer hattımız Ayvalık - Midilli’de de yoğun istek üzerine bu yıl haziran ayında Latin turist operasyonu başlatıyoruz.”

 

Çeşme - Chios / Sakız Adası hattı..

150 BİNDEN FAZLA YOLCU GİRİŞ ÇIKIŞ YAPTI

Türkiye’nin turizm lokomotiflerinden Çeşme ile Orta Çağ esintisi taşıyan köyleri ve doğallığı bozulmamış yapısıyla popüler Yunan adaları arasında yer alan Chios / Sakız Adası arasında karşılıklı sefer yapan Yunan SunRise Tour firmasının Türkiye temsilcisi Işık Ayan ise liman vergilerinin yolcuyu olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek şu yorumlarda bulundu:

“Geçtiğimiz sezon bizim açımızdan iyiydi. Aslında daha da iyi olabilirdi. Liman vergilerinin artışı bilet fiyatlarına yansıyınca 25 Euro’dan 40 Euro’ya yükselen bilet ücretlerine rağmen yine de yolcu sayısında bir azalma olmadı ancak artış da olmadı diyebiliriz. Ayvalık ve Bodrum gibi belediye limanlarından daha ucuza biletle Yunan adalarına geçiş olmasından dolayı çoğu yolcu Çeşme'den bu hatlara kaydı ve oralarda iki misli bir artış oldu. Çeşme'de 2023 yılında toplamda 151 bin 170 kişi Sakız’a gitti ve 153 bin 806 kişi Sakız’dan geldi.”

 

İSRAİL SAVAŞI YUNANLI ŞİRKETLERİ BİZİM TARAFA YÖNELTTİ

“Bu sene yine liman vergisi ve feribot maliyetlerinin artışı dolayısıyla Çeşme-Sakız hattı biletlerinde artış oldu. Yolcu feribotlarında 40 Euro’dan 45 Euro’ya, katamaranlar da ise 45 Euro’dan 50 Euro’ya yükseldi. Beklentimiz yine yüzde 15-20 oranında bir artış olması yönünde. Kapı Vizesi’nin 1 Nisan’da başlayacak olması da hatlara fayda sağlayacak.  Detayları yeni yeni belli olan ancak henüz elimizde yazılı bir evrak olmayan Kapı Vizesi, tek girişli maksimum 7 güne kadar kalış sağlayacak ve sadece gidilecek adada geçerli olacak bir vize.  Fiyatının ise 80 Euro civarında olacağı yönünde bilgi geldi. Tabi ki şu anki kurun durumu ve daha da artacağı öngörülürse bu da işimizi olumsuz olarak etkileyecektir.

İsrail Savaşı bizim hattı biraz olumlu yönde etkiler. İsrail - Mısır tarafında tur düzenleyen Yunanlı şirketler  bu tarafa doğru yönelmeye başladı. Gelecek Yunanlı turistte bir artış olacağı bu taleplerden anlaşılıyor. İyi bir sezon geçirmeyi düşünüyor ve diliyoruz.”

 

Ayvalık - Lesvos / Midilli hattı..

SİYASETTEKİ TÜRK - YUNAN İLİŞKİLERİNDEKİ İYİLEŞMEYİ  UZUN SÜRELİ VE ÇOK GİRİŞ-ÇIKIŞLI VERİLECEK VİZEDE DE GÖRMEK İSTİYORUZ

Çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış, doğal güzellikleri, tarihi evleri, taş sokakları ve yeşil zeytinliklerle sarılmış güzel kıyılarıyla şirin tatil beldesi Ayvalık’tan 20 milyon yaşındaki ağaçların yer aldığı UNESCO koruması altındaki taşlaşmış fosil ormana da ev sahipliği yapan Midilli Adası’na (Lesvos), sefer düzenleyen feribot işletmecilerinden biri olan sefer yapan Jalem Tur firmasının sahiplerinden Ali Jale, geçen sene Ayvalık-Midilli hattı açısından beklentilerini karşılayan bir yıl olduğunu ifade ederek, “Ayvalık Deniz Hudut Kapısı’ndan toplamda 100 bin kişi giriş-çıkış yaptı. Türkiye’de deniz hudut kapıları içinde 4. sıradayız. Biz Jalem Tur olarak misafirlerimize 2 hızlı deniz otobüsü ve 1 feribot ile hizmet verdik. Bu sene Kapı Vizesi’nin de açılacak olmasıyla birlikte yolcu sayımızda yüzde 20’ye varan bir artış olabileceğini öngörüyoruz. Ancak bu tabi ki sadece kapı vizesine bağlı bir durum değil. Son zamanlarda Schengen vizelerinin alımında sıkıntı olduğunu biliyoruz. Tam da Türkiye-Yunanistan ilişkileri iyileşme anlamında belli bir yol kat etmişken Türk vatandaşlarına daha uzun süreli ve çoklu giriş-çıkış yapmalarına olanak sağlayacak vizelerin verilmesini bekliyor ve istiyoruz.” dedi.

 

JALE: TÜRKİYE İLE YUNAN ADALARI ARASINDA ÇALIŞAN TÜM GEMİLERDEN DAHA BÜYÜK OLAN YENİ GEMİMİZ SEZONDA SEFERE BAŞLIYOR

İnsanımızın Yunan adalarına ilgisi her geçen gün artıyor diyen Jalem Tur firmasının sahiplerinden Ali Jale sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunda her ne kadar döviz kuru yüksek olsa da adada aldıkları otel-restaurant-plaj hizmetlerinin Türkiye’ye göre uygun olması başrol oynuyor. Bizlerde Ayvalık-Midilli hattında insanlarımıza Midilli’yi sevdirmek ve alıştırmak adına feribot fiyatlarımıza pandemi sonrasında zam yapmadık. Özellikle akaryakıtta ve diğer kalemlerde artan maliyetler olsa da bunu kendi kazancımızdan ve sürümden tolere etmeye çalışıyoruz. Yine firma olarak filomuzu modernize ediyor ve gemi sayımızı arttırıyoruz. Emine Jale isimli yeni yolcu gemimiz bu sene hatta çalışmaya başlıyor. Türkiye ile Yunan Adaları arasında çalışan tüm gemilerden büyük olan gemimiz istenildiğinde 920 yolcu kapasitesine ulaşabiliyor. Ancak misafirlerimizin konforu bizim için çok önemli olduğundan biz gemiyi 500 yolcu kapasitesiyle çalıştırmayı planlıyoruz. Böylece Jalem Tur olarak günlük tek seferde yolcu taşıma kapasitemizi bin 375 kişiye, araç sayısında da 19 otomobile çıkartmış oluyoruz.”

 

AYVALIK-MİDİLLİ HALKLARI ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİNİ ÜSTLENİYORUZ

“Dünyadaki savaşlar ve gerilimler ister istemez bizleri etkiliyor ancak Türk-Yunan dostluğu Ege sularında devam ettiği sürece bizim hatlarımızın da çalışmaya devam edeceğini düşünüyorum. Ayvalık-Midilli hattı 12 ay hizmet veren bir deniz yolu. Türk vatandaşlarının yanı sıra Yunan vatandaşları da bizim sürekli yolcularımız. Bizler iki ülke arasında ve Ayvalık-Midilli halkları arasında köprü görevini üstleniyoruz. Ramazan Bayramı’nda Ayvalık-Midilli hattının hareketli olacağını şimdiden aldığımız rezervasyonlardan anlayabiliyoruz.”

 

Bodrum - İstanköy/ Kos adası hattı..

KAPI VİZESİ ONLİNE YAPILIRSA KONTROLDE SIKINTI OLUR

Muğla'nın en popüler ve en turistik ilçelerinden biri olan Bodrum’dan modern tıbbın kurucusu Hipokrat’ın doğduğu ve yaşadığı yer olarak bilinen Kos / İstanköy Adası’na sefer yapan Turkish Sealines firmasının sahibi Asım Başaran, iki ülkenin diplomatik bazda da yakınlaşmasının iki halkta memnunluk yarattığını, ancak vize uygulamasında bu memnuniyetin maalesef göremediklerini belirterek, kapı vizesi şartlarında aldıkları duyumlarla ilgili endişelerini şöyle dile getirdi.

“Kapıda vize uygulamasıyla ilgili müşterilerimizden ‘ne zaman başlıyor ve uygulaması nasıl olacak’ diye yoğun sorular geliyor. Ancak henüz belirlenmiş net şartlar bizlere de iletilmedi. Aldığımız bazı duyumlara göre başvurular online olacakmış şayet internet üzerinden başvuru yapılacaksa biz feribot firmaları gidecek yolcunun gerçekten kapı vizesi onayı verilmiş yolcu olup olmadığını nasıl anlayacağız? Çünkü vizesi eksik bir yolcu Yunanistan adalarına geçmeye kalkışırsa o yolcuyu getiren feribot firmasına kişi başı 5 bin Euro ceza yazılıyor.”

 

HİÇBİR FERİBOT FİRMASI O RİSKİ ALMAZ

Hiçbir feribot firması o riski almaz. Kapı vizesi eskiden feribot firmaları üzerinden yapıldığından dolayı onaylanması takibinin kontrolü kolaydı. Kos adasında birtakım çalışmalar oluyor vize müracaat merkezi yapılacak bir yerden bahsediliyor ama henüz netlik kazanmış bir durum maalesef yok. Yeni sezonla ilgili tahmini düşüncelerimiz ise çok farklı olmayacağı yönünde. Çünkü normal Schengen vizesi süreleri çok kısaldı ve epey zorluklarla karşılaşıyor insanlar.”

 

Kaş - Meis / Kastellorizo hattı..

İKİ KIYI ARASINDAKİ DOSTLUKLAR ÖZELDİR

En sevilen tatil rotalarından Kaş ile 1991 yılı ‘En İyi Yabancı Film Oscarı’nı alan ‘Mediterrenio’ filmine ev sahipliği yapan şirin Yunan adası Meis / Kastellorizo arasında düzenli feribot seferleri yapan firmalardan Kahramanlar Meis Ferry Lines sahibi Okan Karaman, kapı vizesi, sezon beklentileri ve İsrail Savaşı’nın hatlarına yansımasıyla ilgili şunları söyledi:

“Kapıda vize uygulaması elbette her ada için faydalı olacaktır. Ama şüphesiz; Meis (Kastellorizo) için daha da faydalı olacaktır. Çünkü Meis kendi anakarasından en uzak, Türkiye'ye en yakın ada olduğu için iki kıyı arasındaki dostluklar özeldir. Yolcuların içerisinde bazen 70 yaşında Kaş’lı teyzelerimiz denk gelir, "Yunan dostum İrini hastaymış onu görmeye gidiyorum", "Marie’nin kızı evleniyor, düğününe gidicem" gibi diyaloglar duyarız. Kaş ve Meis halkı geçmişten gelen bir bağla dostluklarını devam ettirdikleri için yerel halkın geliş gidişi kaçınılmaz. Cuma günleri pazarımıza gelir alışveriş yaparlar ve dostlarını ziyaret ederler. Kaş’lı büyüklerimiz de aynı şekilde. İşte bu yüzden vize sorunu özellikle biz Kaş’ta yaşayanlar için, gezmenin dışında bir sorun teşkil ediyor. Önemli, acı, tatlı özel günlerinde Yunan dostlarımızla birbirimizin yanında olmak isteriz. Turizm ve ticaretin dışında da böyle bir geçiş kolaylığı hepimiz için, her ülke kıyısındaki dostluklar için önemlidir.”

 

YUNANİSTAN'IN VİZE KONUSUNDA DİĞER ÜLKELERDEN BASKILANDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

“Gecen sezon bilet satışlarımız pandemiden sonraki bir süreç olarak, bizler için oldukça keyif vericiydi. En az iki katına çıktı diyebiliriz. Ukraynalı ve Rus yolcularımız, ülkelerinde çıkan savaş sebebiyle epey yoğundu. Şu an sayı olarak azaldılar, farklı ülkelere kaydılar. Ancak oturum alanların düzenli çıkıp geri girmesi gerektiği için gümrük kapısından çıkarak yolculuk yapıyorlar ve feribotumuzu tüm sezon kullanıyorlar. İsrail Savaşı etkilerini henüz görmedik, çok fazla etkileneceğimizi düşünmüyoruz. Tüm kış seferlerimiz devam ettiği gibi, yaz rezervasyonlarımız da satışa açık. Takip ettiğimiz üzere 2024 sezonu beklediğimizden daha iyi geçecek gibi görünüyor. Kapı vizesi; aslında pandemiden önceki dönemde Mayıs veya Haziran ayında başlıyordu. Mart ayında açıklanması bizlere de sürpriz oldu. Takip ediyoruz ve yakın tarihte resmi açıklamanın duyurulmasını bekliyoruz. 30 Mart için 5 ada deniyor, lakin Meis Adası’nda daha önceden kapı vizesi uygulaması yapıldığı için, hazırlıklı olduklarından Nisan ayı içinde başlayacağı duyumlarını alıyoruz. Önemli olan er ya da geç bir şekilde başlaması. Bizler bu konuda ülke olarak Yunanistan'ın da farklı diğer ülkelerden baskılandığını düşünüyoruz. Çünkü Yunan adasına geçerek, uçak bileti ya da Yunan feribot bileti ile tüm Schengen ülkelerine geçme şansı elde edilebiliyor. Yasak, lakin bu konuda güvenliği sağlamak, geçişi engellemek için neler yapılabileceğinin değerlendirmesi, önlemler alınması meşakatli bir süreç.”

 

SCHENGEN VİZESİ ALMAK ESKİSİ KADAR KOLAY DEĞİL, BUNUN SEBEPLERİNİ KENDİMİZDE DE ARAMALIYIZ

“Kapı vizesi yolcu sayımızı mutlaka etkileyecektir. Bir miktar artış olacaktır. Telefonlarımız tüm gün boyunca bu konu ile susmuyor diyebiliriz, Meis Adası’na talep oldukça yoğun. Ancak adada yeterli sayıda personel olmadığından geçmişte kapı vizesi için günlük bir sayı limiti vardı, yine olacaktır. Kapı vizesi her kesim için beklenen bir konuydu. Yeşil pasaport sahibi birçok ebeyevnin, 25 yaş üstü beraber seyahat edeceği çocuğu için sorun oluyordu. Çünkü Schengen vizesi almak eskisi kadar kolay değil. Nitekim bunun sebeplerini kendimizde de aramalıyız, bunlar çok detaylı ve ince konular. Birçok Suriyeli’ye TC kimliği verdik ve çoğu Avrupa'ya gitme planlarında. Neden bu kadar zor vize veriliyor artık ve neden "tek girişlik" kapı vizesine bu kadar sevinir hale geldik, sorgulamalıyız. Önemli olan şu an açılacak kapı vizesinin kötüye kullanılmaması, çünkü her aksi durum bizleri yakınen etkileyecektir. Biz feribot firmalarına da düşen görevler var. Kapı vizesi başvurusu isteyenler konusunda biraz daha seçici ve duyarlı olmamız gerekiyor. Zamanlama aslında çok doğru; Mart ayında kapı vizesi açılsaydı beraberinde hazırlıklar yapılmadığı için sonu hüsran olabilirdi. Geç olsun, güç olmasın.”

 

KAŞ VE MEİS AYRILMAZ BİR İKİLİ

“Kur farkı Türk yolcularımızı elbette etkiliyor. Ama farklı bir ülkenin kültürünü, geleneklerini görmek ve taze mahsul deniz ürünlerini yemek isteyenler için Kaş’tan 20 dakikada Meis Adası’na geçmek tercih sebebi. Yemek ve içecek konusunda fiyatlar aslında değişmiyor, hatta adalarda daha ucuza yemek yenilebiliyor. Konaklama fiyatları da uygun. Biz iki senedir feribot fiyatlarımıza zam yapmadık, tam aksine ara sıra kampanyalar yapıyoruz. Ayrıca ada tanıtımı için de adaya ilk kez gidecek yolcularımıza tüm gün whatsapp hattımızdan, onlar adadayken gezilecek yerler konusunda destek sağlıyoruz. Kaş ve Meis her konuda ayrılmaz bir ikili. Öylesine yakın ki adada yurtdışı dolaşımı kapatıp Türk hatlarıyla iletişim kurulabiliyor. Ayrıca Adada ziyartçileri dünyaca ünlü "Mavi Mağara'ya" götürecek Yunan kaptanlar dahi Türkçe biliyor. Dolaşırken, kendinizi farklı bir ülkede, lego tarzı evlerin arasında "Hoşgeldin komşi" sesi duyup, evinizde gibi hissedebilirsiniz. Kahramanlar feribot firması olarak; yolu Kaş’a düşen herkesi ofisimize bekleriz.”

 

STANDARTLARDA SEZONA HAZIRLADILAR

Marmaris, Fethiye ve Bodrum’dan “Şövalyeler adası” olarak da bilinen Rodos / Rhodes, 12 Adalar’ın (Dodekanisos) en küçüğü kendisine özgü şirin mimarisiyle Simi / Sömbeki Adası, süngercilikle ünlü Kalimnos / Kelemez Adası, Holy Island” (kutsal ada) unvanlı Patmos Batnaz Adası, tarihi ve doğal güzellikleriyle büyüleyici Leros / İleryoz Adası ve Kuşadası’ndan Pisagor’un doğduğu 12 İyon kentinden biri olan Samos / Sisam Adası’na sefer yapan diğer feribot işletmeleri de kapıda vize uygulamasının bir an önce başlamasını dilediklerini, gemilerini uluslararası standartlarda sezona hazırladıklarını, bu sezonda da iyi bir ivme yakalayacaklarını düşündüklerini ve iki kıyıyı buluşturmaktan mutluluk duyduklarını belirttiler.

 

Fulya OMAÇ / Sakız - YUNANİSTAN