Geçtiğimiz aylarda TBMM’de ilgili komisyonlarca gündeme alınan ‘kamu alacaklarına yönelik geniş kapsamlı borç yapılandırması paketi, meclisten geçerek Resmi Gazete’de yayınlandı.

31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçların yapılandırılmasını kapsayan paket içerisinde esnaf ve sanatkârlar, bağlı oldukları odalar başta olmak üzere, SGK, Vergi, trafik cezaları, askerlik ve otoyol cezaları ile belediyelere olan tüm borçları yapılandırılabilecek.

Yapılandırmalar 31 Mayıs’a kadar devam edecek

Yapılan açıklama kapsamında, yapılandırma için başvurular 31 Mayıs 2023’e kadar devam edecek, ilk taksitlerin ödemesi ise 30 Haziran'da başlayacak. Bu kapsamda vatandaşlar, 31 Mayıs tarihine kadar bağlı oldukları oda, Sosyal Güvenlik Kurumu, Vergi Daireleri aracılığı ile borçlarını yapılandırabilecek.

Ayrıca paket kapsamında yapılandırılan borçlar peşin ödenirse, yurt içi-üfe tutarının yüzde 90’ından vazgeçilecek.

2 bin lira altındaki borçlar silinecek

Yapılandırılan borç idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranında indirim sağlanırken Vergi dairelerine olan 2 bin liranın altındaki borçlar silinecek. Sürücülerin alkol, uyuşturucu, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerden kaynaklanan ceza puanları silinecek.

Depremzede esnafa destek

Deprem bölgesindeki esnafa yönelik yeni düzenlemeler de getirildi. Bölgede Temmuz ayı sonuna kadar veraset ve intikal vergisi alınmayacak.

Esnafın tescil, tadil, sicil işlemlerinden Ağustos ayına kadar harç talep edilmeyecek. Çalışanlarına maddi yardımda bulunan işverenler, 50 bin liraya kadar olan kısım için gelir vergisinden muaf tutulacak. Depremzedelerin kullanılmayacak durumdaki ev ve araçlarının üzerindeki hacizler kaldırılacak.