10. Uluslararası Urla Enginar Festivali üç günlük bir lezzet şöleni ve karnaval havasıyla son buldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, Ekonomi Üniversitesi, Urla Ziraat Odası, Urla Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Urla Kent Konseyi işbirliğiyle Urla’nın ekonomisine can suyu sağlamak ve tarım alanlarını arttırmak amacıyla düzenlenen festival; üreticisinden, esnafına, çocuğundan yaşlısına herkesin yüzünü güldürdü. Günler öncesinden otel ve uçak rezervasyonlarının yapıldığı Urla’da 3 gün boyunca adeta insan seli yaşandı. Urla’ya festival boyunca binlerce araç girişi oldu. Türkiye’nin dört bir tarafından turların düzenlendiği festivalde yüz binlerce kişi akın akın Urla’yı ziyaret etti.
450 TEZGÂH, YÜZLERCE ÇEŞİT ENGİNAR YEMEĞİ
Enginarın ham halinin yanı sıra, çeşit çeşit yemeklerinin yer aldığı 450 stantta ayrıca takı, hediyelik eşya, giyim gibi ürünler de satışa sunuldu. Enginarın pilavından dolmasına, suşisinden dönerine, cheesecakeinden reçeline, midyesinden kokoreçine, cipsinden böreğine, boyozundan kısırına birçok çeşidi ziyaretçilerin damaklarını tatlandırdı. Cumhuriyet Meydanı’nda mutfaklarda ünlü şefler enginara kendi yorumlarını kattılar. Ayrıca meydanda yer alan sahnede festival süresince yazar ve akademisyenler tarafından enginar ile ilgili söyleşi gerçekleştirildi. Demirciler Sokakta kurulan sahnede ise çıkan müzik gruplarına eşlik eden konuklar eğlenceyi doyasıya yaşadı. Urla Kent Tarihi ve Arşivi Müzesinde (UKTA) de enginarla ilgili söyleşiler gerçekleştirildi.
“EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”
Festivalle ilgili değerlendirme yapan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, festival boyunca herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirtirken festivalde üreticinin, esnafın ve vatandaşların mutlu olduğunu dile getirdi. Önümüzdeki senelerde festivalin kalitesini ve kapsamını arttırarak ilerleme kaydedeceklerinin altını çizen Selçuk Balkan, “Üç günlük festivalimizin sonuna geldik. Üreticinin ürünlerini doğrudan tüketici ile buluşturduğu, yoğun katılımda esnafımızın ve vatandaşımızın mutlu olduğu bir festivali geride bıraktık. Yoğun ziyaretçi akışında ilçemizde bir sorun yaşanmaması, altyapı hizmetlerinin aksamaması adına gerekli önlemleri almıştık. Personelimizin özverili çalışması ile herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan festivalimizi gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıllarda hem festivalimizin kalitesini artıracağız hem de kapsamını genişleteceğiz. İlçemiz, gastronomi turizminde marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. İlçemizdeki birbirinden değerli şeflerimize de festivalde ortaya koydukları eşsiz lezzetler için teşekkür ederim” dedi.
“ÜRETİCİYİ VE ESNAFI KALKINDIRMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Artan maliyetler ve geçim sıkıntısı içinde sıkışmış durumda olan üreticileri ve esnafların yerelde kalkınması için gerekli çalışmaları hayata geçirmeye devam edeceklerini belirten Selçuk Balkan, “İlçemiz zengin bir kültüre sahip. Gelişen ve büyüyen ilçemizde üreticimizi ve esnafımızı korumak zorundayız. Hem kültür zenginliğimizi uluslararası boyuta taşıyacak, hem üreticimizi ve esnafımızı koruyacağız. Sadece bir festival yapmadık. Tarihiyle, sanatıyla ve kültürüyle ilçemizi tanıttık. Bunu yaparken de üreticimizi ve esnafımızı kalkındırdık. Tarım arazilerimizi korumak, sürdürülebilir kırsal kalkınma politikaları geliştirip, pazar payımızı büyütmek en büyük hedeflerimizden biri. Bu hedefimiz doğrultusunda Urla’da hiçbir tarım arazisinin imara açılmayacağını da yineliyoruz. Urla, insanların sokaklarında mutlu dolaştığı bir kent olacak” dedi.