AKP Genel Başkanı görevinin yanında Cumhurbaşkanı görevini de sürdüren Sayın Erdoğan'da maşallah birikim çok. Kendisinin ifadesiyle aynı zamanda da ekonomist. Deyim yerindeyse bir koltukta kaç karpuzu birden taşıyor.

Devletin herhangi bir kademesinde ekonomist olarak çalışabilmek için, en az dört yıllık ilgili bir üniversiteden mezun olmak gerektiği atanma ve terfi yönetmeliklerinde yer alıyor. Devlette çalışan ekonomistler hangi devlet dairesinde çalışırsa çalışsın, sonuçta görev tanımı olarak Cumhurbaşkanı’na bağlıdır.

Sayın Erdoğan ekonomistim diyorsa, öyledir. Ekonomistin görev tanımında esas unsur planlama yapmaktır. Yani, bir ekonomist iş tanımı olarak eldeki verileri inceleyerek yapılacakları planlar.

Sayın Erdoğan sahiplendiği "Kanal İstanbul" projesini 27 Nisan 2011 tarihinde açıklamıştı. O gün yaptığı konuşmada 2026 yılında hizmete girecek kanaldan günde 150-160 gemi geçmesini hedeflediklerini belirtmişti. Bu hedefi yıllık söylersek İstanbul Boğazı’ndan geçecekler hariç kanaldan yılda 55.000'den fazla (155x365=56.575) gemi geçişi olacaktı. O yıllarda Başbakan da olan Erdoğan elbette ekonomist olarak eldeki verileri inceleyerek (veya inceleterek) böyle bir hedef söylemiştir.

İstanbul Boğazı’ndan 2009 yılında 51.422, 2010 yılında 50.871 gemi geçmiş, hedef rakamların söylendiği 2011 yılında ise 49.798 gemi geçişi gerçekleşmişti. Gemi sayısındaki azalış devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki verilere göre 2022 yılında İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi sayısı 35.146 oldu. Günümüzde açıklanan hedeflere ulaşmak şöyle dursun, o günkü geçiş rakamlarından % 30 azalış var gerçekleşen.

2011 yılında proje açıklanırken gerekçe olarak, tehlike yaratacak gemi trafiğinden söz edilmişti. İyi de 2010 yılında 9.274 olan bu tip gemi geçişi sayısı 2022 yılında 8.653 gemiye geriledi. Tehlike yaratacak gemi sayısı düşerken bir yandan da kılavuz kaptan alan gemi sayısı oranı artıyor.

Ekonomist ve Cumhurbaşkanı unvanlarının yanında AKP Genel Başkanı olan Sayın Erdoğan partisinin son grup toplantısında Meclis toplantılarına katılmayarak görevlerini yerine getirmeyen milletvekillerine hem milletin hem de kendisinin hakkını helal etmeyeceğini söyledi.

Sayın Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak kendisine bağlı ekonomistlere de işlerini düzgün yapmayıp yanıltıcı rakamlarla boş projeler üretilmesine neden oldukları için "kanaldan geçecek dediğiniz bu gemicikler nerede?" diye sorup kanuni bir yaptırım uygulaması gerekmez mi?

Yoksa devleti yanıltan ekonomistlerden, gemiciklerin hesabını "Bay Kemal" mi soracak?.. 

03.02.2023 - M. Şevket Atalay