Askıda ekmek uygulamasını bilirsiniz. Ekmek alırken alamayanlar için satıcıya fazladan ekmek parası verirsiniz, ihtiyacı olan biri de gelip askıdaki torbadan alır. Böylelikle yardıma muhtaç olan kişi yardım yapana yüzünü eğmek zorunda kalmaz. Son yıllarda bilgisayarın hayatımıza girmesiyle özellikle belediyeler eliyle askıda fatura gibi sosyal uygulamalar da yaygınlaştı.

 

Benim de yardıma ihtiyacım var. Muhtarlıktaki askıda liste var. Tek başıma el atacağım ama çekiniyorum.

 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 39. maddesi gereği Yüksek Seçim Kurulu seçmen kütüklerini muhtarlıklarda askıya çıkardı. 20 Mart'tan 2 Nisan tarihine kadar seçmen kütükleri muhtarlıklarda asılı. Ben gidip seçmen kütüğünde olup olmadığımızı kontrol ettim. Seçmen kütüğüne yazılmışız. Siz de askıya baktınız mı?

 

Ben ve ailem kütükte kayıtlıyız da bizim adrese başkası kayıtlı mı, değil mi anlamam mümkün değil. Çünkü listeler bir kaç seçimdir adrese göre değil, soyadı ve isimlere göre listeleniyor. Beş bin civarında seçmenin olduğu listenin tamamını muhtarlıkta ayakta kontrol etmek oldukça zor. Telefonla her sayfanın fotoğrafını çekip evde bilgisayarda bir elektronik tabloya girebilirim elbette. Sonra adrese göre sıralar evime kayıtlı başka seçmen var mı, yok mu bulabilirim. Beş bin kişinin adı, soyadı, anne baba adı ve adresleri girsem hallederim de, tek başıma zor. Bu yüzden yardıma ihtiyacım var.

 

Şimdi diyeceksiniz ki; "Sen niye kendini yoracaksın. Muhalefet partileri zaten yapıyor.

Türkiye'de ki elli bin muhtarlıktaki listelerle yurt dışı listelerini daha yayınlandığı gün fotoğraflayıp aldılar. Aralarında önceden belirledikleri gibi paylaştılar. Bütün listeleri yıllardır hazırladıkları programla elektronik ortama aktarıyorlar. Hepsi tamamlanınca 298 sayılı yasa çerçevesinde talepleri olursa bilgisayar ortamında kendilerine verilmiş seçmen kütükleriyle karşılaştıracaklar. Adrese göre sıraladıkları listeleri mahalle örgütleriyle kontrol edip  birden çok yazılmış kişileri, öldüğü halde seçmen listelerinde olanları, yabancı uyruklu kişileri, adreste oturmayanları tespit ederek itirazlarını yapacaklar, seçmen niteliğinde olmayan isimlerin ve sehven birden çok yazılan kişilerin seçmen kütüğünden düşülmesini sağlayarak sahte oy kullanılmasına engel olacaklar. Hatta deprem bölgesi seçmenleri için de özel çalışma yürütüyorlar."

 

Muhalefet yıllardır "sahte oy kullanımına engel olacağız, parmak boyası olsun" demiyor mu, diyorlar. İktidara aday olanların sandıklara sahip çıkacaklarını söyleyenlerin parmak boyası önermeden önce seçmen kütüklerini kontrol etmesi, hataları tespit edip süresi içinde İlçe Seçim Kurullarına müracaat etmesi gerekir. Muhalefetin askıdaki seçmen kütüklerini kontrol etmesini dış güçler engelleyecek değil ya. Öyle değil mi? 

 

Çok haklısın benim muhalif kardeşim. Benim tek başıma askıdaki listeye el atmam hem  abesle iştigal, hem de koca çınar partilere ayıp etmek olur. Kuşkusuz ki muhalefet partileri münafıkların çamur attığı gibi bu günlerde sadece kimlerin milletvekili listesine gireceğiyle uğraşmadıklarını, örgütledikleri yüz binin üzerindeki gönüllüyle gerekli çalışmaları yaparak askıdaki seçmen kütüklerini düzelttirdiklerini bir basın toplantısıyla cümle aleme açıklayacaktır.

 

Sandığa oy vermeye gönül rahatlığıyla gitmek için, bekliyoruz...

 

22.03.2023 - M. Şevket Atalay