“Senin değilse ALMA, Doğru değilse YAPMA, Gerçek değilse SÖYLEME, Bilmiyorsan KONUŞMA.” Japon Atasözü

Sevgili okuyucular,

Geçen yazımda “Dünya Adalet Günü”nden bahsetmiştim. Bu yazımda da Adalet Nedir, nasıl sağlanır ondan bahsetmek istiyorum. Adalet öncelikle güzel ahlâktır. Ahlâksız bir kimseden, ahlâksız bir toplumdan Adalet beklenemez.

Düşünürlere göre Adâlet, “Davranış ve hükümde doğru olmak, hakka göre hüküm vermek, eşitliği sağmak gibi manalara gelen bir isim.” Bir yerde Ahlâk’tır. Ahlâk. ferdî ve içtimaî yapıda dirlik ve düzenliği, hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine uygun yaşamayı sağlayan bir erdemlik olarak belirtilir.

Adalet deyince aklımıza hemen hukuk sistemi gelse de bu doğru değildir. Adalet yaşamımızda hiçbir kimseye zarar vermemek ve hak sahibi olanlara hakkını verme gelmelidir.

Biliyorsunuz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü idi. Neydi bu günün önemi; Kadın-erkek eşittir. Ancak aydınlanmamış, ilimden - bilimden uzak kalmış, eşitlik adaletinden yoksun cahil toplumlarda bu hak yok sayılmakta.

Bakınız İslâm peygamberi Hz. Muhammed ne diyor; “Dünyayı isteyen bilime sarılsın, Ahireti isteyen ilme sarılsın. Her ikisini de isteyen önce vicdanına sahip olsun ve yine bilime sarılsın.”

…….

KISA KISA…

URLA’DA KEDİ KATLİAMI!

Öğrendiğimize göre Urla Çeşmealtı semtindeki bir sitede hayvan düşmanı, vicdansız biri veya birileri tarafından 15 kedi bir çuvala konulan zehirli yiyecekle katledilmiş.

Tanrı nazarında tüm canlıların insanlarla eşit hakka sahip olmasına rağmen böyle bir vicdansızlığı yapanın-ların mutlaka yakalanıp adalete teslim edilip gerekli cezalara çarptırılmasını istiyoruz.

……..

HAYVANLARI SEVELİM ZİHİNSEL YAPIMIZI KAYBETMEYELİM

Amerika’da Michigan üniversitesinde altı yıl süren bir araştırma sonucuna göre, evinde hayvan besleyen 65 yaş üzeri insanlarda zihinsel kaybın olmadığı anlaşılmış. Bu haber hayvan sevmeyenlere güzel bir araştırma haberi olmalı.

……

ATATÜRK diyor ki;

“Tam bağımsızlık, elbette, siyaset, ekonomi, adalet, askerlik, kültür gibi her alanda tam bağımsızlık, tam özgürlük demektir. Bu saydıklarımın her hangi birinde bağımsızlık olmamak, ulus ve ülkenin gerçek anlamıyla bütün bağımsızlığından yoksun olması demektir.”

ATATÜRK için kim, ne demiş?

“Bence 20. Yüzyılda kişiliğine çok derin saygı duyulan önderlerden tek bir kişi var, o da ATATÜRK’tür. Bütün öteki önderler yıkılıp gittiler.” Norman Stone

SEVDİĞİM SÖZCÜK:

“Yokluk ve sefaleti yenmek için önce CEHALETİ yenmek gerekir.” Atatürk