MALZEMELER:

1 kilo şevketi bostan, 300 - 350 gram kuşbaşı hindi eti (diğer etlerle de yapılabilir), 3 adet orta boy kuru soğan, yarım adet limon suyu, 1 fincan zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tepeleme tereyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, 2,5 su bardağı sıcak su.

 

TERBİYESİ İÇİN:

Yarım limon suyu, 1 adet yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı un veya nişasta.

 

YAPILIŞI:

Ayıklanmış Şevketi bostanların yeşil kısımları kesilir. Ardından serçe parmağı büyüklüğünde doğranıp bol suda yıkanır. Daha sonra derin bir kabın içine alınan Şevketi bostanların üzerini geçecek kadar su konulup yarım limon sıkılır.

Limonlu suda yarım saat kadar bekletilip süzülür. Düdüklü tencereye hindi eti yıkanıp, konulur ve suyunu çekene kadar arada bir karıştırarak kavrulur. Ardından zeytinyağı ilave edilip, üzerine soğanlar ortadan ikiye kesilip salataya doğrar gibi ancak biraz kalın olarak doğranır. Soğanları hindi eti ile birlikte 2-3 dakika kavurduktan sonra, şevketi bostanlar ve tuz ilave edilip, tüm malzemeyle birlikte yavaş yavaş karıştırarak 5 dakika kavrulur. Daha sonra sıcak su eklenip düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. Düdüklü buhar çıkarana kadar yüksek ateşte sonrasında, kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirilir.

 

TERBİYESİNİN HAZIRLANIŞI:

Derin bir kâsenin içerisine yumurta sarısı, un ve limon suyu ilave edilip iyice çırpılır. Yemeğin suyundan yarım kepçe alınıp azar azar kâsenin içine ilave edilir. Terbiye pişen yemeğe ilave edilip karıştırılır. Bir taşım daha kaynatılıp, ocağın altı kapatılır. Biraz dinlendirdikten sonra servis edilir. Afiyet olsun. Fulya OMAÇ