“Hiçbir mücadele yoktur ki, ahlâk esasına dayanmadan ilerleyebilsin.” Atatürk
Sevgili okuyucular,
Dikkat ederseniz son yıllarda çok büyük ahlaki sorunlar yaşıyoruz. Gazetelerde, televizyonlarda ve sosyal medya organlarında hemen hemen her gün kadınlara yapılan sarkıntılık, tecavüz ve öldürülme, soygun, hırsızlık haberleri yanı sıra sözde din eğitimi veren bir takım sapık hocaların da küçük yaştaki çocuklara yaptıkları tecavüz olayları yer alırken bizlerde bunları iğrenerek okuyoruz, görüyoruz. Ne yazık bu konularda yetkililerde sessiz kalmakta devam ediyorlar.
Bakınız İslam’ın peygamberi Hz. Muhammed ahlâkla ilgili, -Kıyamet günü, bana en sevgili ve en yakın olanınız, ahlâkı en güzel olanınızdır.” derken Hz. Mevlâna da bütün araştırmalarına rağmen, güzel ahlâktan daha üstün bir liyakat bulamadığını ifade ediyor. Ahlaksızlığın ne kadar kötü olduğu da böylece ortaya çıkıyor.
Güzel ahlâkla ilgili olarak araştırma yaparken arşivimde Gazeteci-Yazar Yasin Doğan’ın bu konuyla ilgili yazısı gözüme ilişti. İlginç bulduğum için sizlere de sunmak istedim. İşte Doğan’ın o yazısı;
“-İnsanların gerçek bir dindar olabilmesi için önce güzel ahlâk sahibi ve dürüst olması lazımdır. Beş vakit namaz kılmakla, yılda 30 gün oruç tutmakla eğer içinizdeki-kalbinizdeki kötülükleri, şeytani hisleri-düşünceleri atmadan, “Ben Müslümanım” diyorsanız ve buna inanıyorsanız ve de cennete gitme hayali yaşıyorsanız bu biraz saflıktır.
Müslüman olduğunuzu düşünüp-söyleyip, aç, susuz kalmış (bırakın insanı) bir hayvana bir yudum su, bir parça yiyecek vermiyorsanız, yaşlı bir insana sevgi ve saygı ile yaklaşmıyorsanız, gözünüzle görmediğiniz herhangi bir konuda bir insanın arkasından yalanla-dolanla dedi-kodu yapıyor, iftira atıyorsanız hiçbir zaman kendinizi Müslüman olarak görmeyin-düşünmeyin. Aksine cehennemin en kızgın köşesinde yerinizin olacağını (biraz İslami bilginiz varsa) bilmeniz gerekir.
Ahlâk güzelliğinden bahsederken bu arada ‘Ahlâk nedir?’ bunu öğrenelim önce. Lügat manasına baktığımızda Ahlâk; Huy, karakter, mizaç ve tabiat’ olarak tarif ediliyor. Nitekim peygamber efendimiz Hz. Muhammed; Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim’ diyor.
Bakara suresinde de “İyilik edin. Şüphesiz Tanrı iyilik edenleri sever” deniliyor. İyilik, güzellik, hak ve hukuka uymak insanları sevmek, hatasını anlayıp düzeltmek güzel ahlâk sahibi olmanın başlıca kuralıdır. Ahlaki faziletten bahseden Ali İmran suresinin 136. ayetine baktığımızda, ahlaki fazilet sahibi temiz insanların yeri cennet olarak gösterilirken; İşte onların mükâfatı, Rablerinin mağfireti ve zemininden ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennettir. Böyle amel edenlerin mükâfatı ne güzeldir ‘ ve bir Hadis-i Şerif’ te de ; “Müminler arasında imanca en kâmil olanı, ahlâkça en güzel olanıdır” denildiğini biliyoruz.
…………
Şimdi yine Yasin Doğan’ın yazısına dönelim ve yazdıklarını okumaya devam edelim;
…İnsanlar günlük yaşamda bir şekilde kötülük, yanlışlık ve günahlara karşı gelir. Ahlâklı olmak, yaşamı bir mücadeleye dönüştürmektir.
… Ahlâklı olmak” kirlenmemeye çalışmak, mevcut kirlilik ve kötülüklerden de arınmak, temizlenmek anlamındadır.
… İnsanın kötüyü kötü, yanlışı yanlış olarak bilmesi, kabul etmesi gerekir. Bu kabul, insanın hiç yanlış yapmayacağı anlamına gelmez. Asıl olan insanın yanlışı doğru, kötüyü iyi gibi görmemesi, önce yanlış yapmamaya çalışması, yanlış yapınca da doğruya dönme çabası içinde olmasıdır.
… İnsanların bulaştıkları kötülükleri kötü olarak kabul etmelerine rağmen düzelmek için çaba göstermemeleri, bir mücadele vermemeleri ise problemdir.
….Gaflet, güzel ahlâka erişmenin önündeki en önemli engeldir. İnsanın güzel ile çirkin, doğru ile yanlış arasındaki farkı görememesi ancak gaflete dalmasıyla mümkündür ki, gaflette boğulan insan güzel ahlaka erişmek için ihtiyaç da hissetmez, çaba da göstermez.
… Ahlâklı olma süreçlerini yitiren, hayatın dışına iten ve kurumsallaştıramayan topluluklar önce manevi sonra maddi olarak erimeye mahkumdurlar.”
………
Bu yazıdan kısaca anladığımız; gerçek bir dindarın her şeyden önce güzel bir ahlâka, karaktere sahip olmasının gerektiğidir. Eğer bundan mahrum iseniz istediğiniz kadar namaz kılın, oruç tutun nafile.
E-posta: hulusisenel@yahoo.com
……………………………………………
SEVDİĞİM SÖZCÜK: ‘Güzel ahlaki duygularımız, ihtiraslarımızı kontrol eder’